Inteligentna i dobroćudna: Pet zanimljivosti o sijamskoj mački

15.10.2020

09:11 >> 09:14

0

Autor: Z. A.

U šali se naziva psom među mačkama

Inteligentna i dobroćudna: Pet zanimljivosti o sijamskoj mački
Copyright Pixabay

Osim što su prelepe, sijamske mačke su i vrlo pametne, razigrane i odane. Sijamska mačka se ponekad u šali naziva psom među mačkama. Razlog tome je mogućnost dresiranja do neke mere kao i privrženost vlasniku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Mačke mogu na 100 načina da vam saopšte šta žele

Međutim, one uče samo onoliko koliko žele i svako ko pokuša na silu da ih dresira, upoznaće se s njihovim kandžama. Inteligencija i dobra ćud čine je savršenom porodičnom mačkom.

1. Jedna od najstarijih vrsta

Sijamske mačke jedna su od najstarijih vrsta domaćih mačaka. Poreklom su iz Tajlanda, a ove plavooke lepotice bile su članice kraljevskih porodica. Slike kraljevskih mačaka datiraju još od davne 1350. godine, ali tek su izložbom u „Kristal palasu“ u Londonu 1871. godine postale popularne, a 1892. definisan je prvi standard pasmine sijamske mačke. Od 1927. sijamske su mačke službeno uzgajane u Nemačkoj, a nešto kasnije ljudi su počeli da ih gaje u celom svetu

2. Izgled i nega

Sijamski mačići rađaju se beli, a šare im se razvijaju tek kasnije. Gen osetljiv na toplotu uzrokuje te boje i to na hladnijim delovima tela, što je rezultat delimičnog albinizma gena. Takođe, one postaju tamnije, odnosno pokazuju sve veće razlike u bojama kako odrastaju. Nega sijamske mačke je vrlo jednostavna zahvaljujući njenom kratkom krznu. Povremeno joj iščetkajte krzno kako biste odstranili otpale dlake. Budući da sijamske mačke skoro pa nemaju poddlaku, ne vole i ne osećaju se prijatno u hladnim i vlažnim okruženjima.

3. Karakteristike

Ove mačke poznate su po vokalnim sposobnostima, pa proizvode razne zvukove kako bi saopštile svoje želje i potrebe za ljudskim društvom. Ako im se nešto ne sviđa, glasno će vam to dati do znanja, a zbog načina komuniciranja smatraju se vrlo upornim. Usprkos svemu, sijamske mačke su vrlo privržene i satima mogu uživati u maženju sa svojim vlasnikom. Ako ih ostavite same predugo, brzo će im biti dosadno. Ukoliko se odlučite za sijamsku mačku, obavezno joj osigurajte dovoljno aktivnosti, npr. igračke za inteligenciju. Sijamske mačke su izuzetno društvene i možete bez problema imati dve mačke, a moguća je čak i šetnja na povocu.

Pixabay

ČITAJTE I OVO: Dva psa „usvojila“ mače, pa ono sad ne zna da li je pas ili mačka

4. Ishrana

Kada je reč o prehrani, sijamske mačke nisu previše zahtevne. Možete koristiti kvalitetnu suvu ili „mokru“ hranu s visokim udelom mesa. Idealna hrana ne sadrži konzervanse, pojačivače ukusa i aditive. Potrebna količina zavisi od više faktora kao što su starost i zdravstveno stanje. Vrlo bitno je da joj uvek ostavite svežu, pitku vodu na raspolaganje. Suzdržavajte se od davanja mleka jer mačke ne podnose laktozu, pa može doći do teških probavnih smetnji. Posebno mačje mleko je dobro probavljivo i možete joj ga davati kao poslasticu.

5. Životni vek

Ova vrsta ima jedan od najdužih životnih vekova među domaćim mačkama, a mogu živeti i do 20 godina. Čistokrvne sijamske mačke takođe su sklone problemima s gingivitisom, pa se vlasnici upozoravaju na posebno obraćanje pažnje na zdravlje zuba. Četkajte zube svoje ljubimice jednom nedeljno i posetite veterinara ako primetite da ima neku vrstu iritacije usta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike