Hrčak može biti sjajan porodični kućni ljubimac, ali koliko dugo mogu da žive?

29.05.2022

07:49

0

Oni su zabavni za gledanje i mogu biti odlični saputnici i za decu i za odrasle

Hrčak može biti sjajan porodični kućni ljubimac, ali koliko dugo mogu da žive?
hamster-gd5b7024e5_1920 - Copyright Pixabay

Ukoliko ste poželeli da imate hrčka za kućnog ljubimca jer ste čuli da nisu tako zahtevni kao recimo psi, koje morate često da izvodite, češljate, možda se, pored ostalog, pitate - koliko dugo ćete moći da uživate sa ovim malenim čupavim stvorenjem?

Iako postoje neke varijacije u zavisnosti od toga koju vrstu hrčka imate i koliko dobro se brinete o njemu, uopšteno govoreći, hrčak se ne smatra dugovečnim kućnim ljubimcem.

Moli Flin, stručnjakinja za spašavanje malih životinja iz "Magic Happens Rabbit Rescue" je govorila o tome koliko dugo hrčak obično živi i kako mu možete pružiti najbolji mogući život dok je sa vama.

Pixabay
 

Koliki je prosečan životni vek hrčka?

Kao što je gore pomenuto, postoje neke varijacije u zavisnosti od vrste hrčka, ali kada su u pitanju oni koji su pripitomljeni, prosečan životni vek hrčka je između dve i tri godine.

- Međutim, što je veći hrčak, duže će da živi. Sirijski hrčak (najveći od svih rasa hrčaka) će verovatno živeti malo duže od sorti patuljastih hrčaka, jer su manji. Pošto hrčci žive tako kratak vremenski period, hrčci brzo prolaze kroz svoje životne faze. Rađaju se slepi i gluvi bez krzna, ali dostižu polnu zrelost sa samo 4-6 nedelja. A svaki hrčak koji ima godinu i po dana smatra se starijim - kaže Flin za "The Dodo". 

Pixabay
 

Koliko će živeti u kućnim uslovima umnogome zavisi od vlasnika hrčka.

- Koliko dugo će vaš hrčak živeti u velikoj meri zavisi od toga kakvu negu dobija. Odgovarajuće stanište, hrana i veterinarska nega mogu mnogo doprineti određivanju životnog veka vašeg ljubimca. Važno je da se stanište redovno čisti, kao i da se prati unos hrane/vode. Znati šta je "normalno" za vašeg hrčka, pomaže da primetite kada nisu dobro i da ih što pre odvedete veterinaru - savetuje Moli.

Hrčci takođe imaju koristi od mirnog i opuštajućeg okruženja. To pomaže da njihov nivo stresa bude nizak. To bi moglo da znači da trebalo da ih držite u mirnijoj prostoriji u kojoj mogu udobno da spavaju tokom dana.

Pixabay
 

Kako se briga o hrčcima poboljšava, sve više hrčaka zapravo živi duže!

Ovo je dobra vest za ljubitelje hrčaka, koji prepoznaju kako sjajni kućni ljubimci ovi glodari mogu da budu.

Mali podsetnik - računa se svaki zajednički trenutak, bez obzira na to koliko vremena imate.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike