Mogu li mačke da jedu jagode?

28.05.2022

13:49

0

Pročitajte ovo pre nego što svojoj mački date jagodu

Mogu li mačke da jedu jagode?
cat-g874cd33fb_1920 - Copyright Pixabay

Da li ste ikada primetili da se vaša mačka interesuje za jagode? Ako vas njena radoznalost natera da i sami budete radoznali, možda se pitate da li možete da joj date malo da proba.

Veterinar Megan Konrad odgovara na pitanja: Da li mačke mogu da jedu jagode? Da li su jagode zdrave za njih?

Jagode nisu otrovne za mačke, ali takođe ne dodaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost njihovoj redovnoj ishrani.

- Vitamini i minerali u jagodama nisu prisutni u dovoljno velikim količinama da bi bili nutritivno korisni, tako da vaša mačka ne bi trebalo da jede velike količine jagoda - rekao je dr Konrad za "The Dodo".

Takođe je otkriveno da mačke ne mogu da osete slatko, za razliku od ljudi i pasa koji osećaju ukus jagode. Mačke su mesožderi, što znači da isključivo zavise samo od mesa kako bi preživele - tako da neke mačke nemaju nikakvog interesa da probaju voće.

- Međutim, prema mom iskustvu, nikada ne znate koju hranu vaša mačka može da odluči da proba i koju zapravo voli - istakao je dr Konrad.

Pexels
 

Potencijalni rizici od jagoda

Iako jagode nisu potpuno opasne, one takođe nisu ni najbolja poslastica za mačku - posebno ako ima određene zdravstvene probleme.

- Jagode imaju značajan sadržaj šećera, pa ih izbegavajte ako je vaša mačka boluje od dijabetesa, a čak i zdrava mačka treba da ih jede samo u malim količinama - rekao je dr Konrad.

Takođe ih je najbolje izbegavati ukoliko vaša mačka treba da smrša.

Mogu li mačke ponekad jesti jagode?

Ako otkrijete da je vaša mačka zainteresovana za jagode, ne morate ih se potpuno kloniti.

- Ako odlučite da vašoj ljubimici date neku jagodu, pobrinite se da uklonite sve peteljke i listove i isecite jagodu na veoma male komade. Počnite sa jednim malim komadom kako biste mogli da pratite eventualnu alergijsku reakciju. Ako se pitate koliko možete da date svojoj mački, imajte na umu da poslastice (uključujući voće, kao što su jagode) ne bi trebalo da čine više od 10 odsto ukupnih dnevnih kalorija vaše mačke. Uvek je dobra ideja da se konsultujete sa veterinarom pre nego što dodate bilo šta novo u ishranu svog ljubimca - objašnjava dr Konrad.

Pixabay
 

Takođe, postoje i neke druge zdrave grickalice koje vaša maca može da proba - jabuke, borovnice, bundevu.

Dakle, iako jagode nisu najbolja opcija za vašu mačku, one takođe nisu najgore i verovatno neće naškoditi. Samo se pobrinite da ne preterate.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike