Da li treba da mazimo i golicamo pse? Ljudima je to igra, a evo šta je psima

25.05.2022

17:04

0

A da li ste vi uvek raspoloženi za maženje

Da li treba da mazimo i golicamo pse? Ljudima je to igra, a evo šta je psima
pexels-samson-katt-5255591 - Copyright Pexels

Vlasnici pasa znaju da su oni velike maze, ali možda ne znaju da nisu uvek raspoloženi da ih neko mazi, šašolji i golica.  Zapravo, to kod pasa može izazvati stres i nelagodu.


Ekipa s portala Daily Paws razgovarala je s Mikel Beker, stručnjakinjom za ponašanje pasa, o mestima na kojima su psi posebno osetljivi i kako se ponašaju kad ne žele da ih golicate i mazite.

- Kad žele da pokažui da im šašoljenje ne odgovara, znaju se izviti kako bi se udaljili od vas, a videćete i da im se spuštaju uši ili rep - rekla je Beker. - Ljudima ta igra može biti zabavna, ali za pse to može biti jako neprijatno, istakla je dodavši kako je možda najbolje pse uopšte ne maziti.

Pexels
 
Pexels
 

- Ne bih savetovala da vašem psu radite nešto što mu može uzrokovati nepotreban strah, anksioznost ili stres. Trebalo bi činiti sve da poštedimo svoje krznene prijatelje ovih emocija koliko god je moguće - napomenula je.

Šape, uši, trbuh

Što se tiče mesta na kojima su psi golicljivi, Beker je rekla kako baš kao i ljudi na stopalima, psi na šapama imaju jako puno receptora. - Neki psi vole masažu šapa, ali nekima će to biti previše intenzivno. Zbog toga su tako osetljivi i na sečenje noktiju - istaknula je Beker dodavši kako su psi obično škakljivi i po ušima.


Što se tiče stomaka, rekla je kako je zabluda da psi žele da ih se mazi uvek kada legnu na leđa. Ponekad, kaže Beker, stavljajući se u ranjivu poziciju žele poručiti da prema vama nemaju loše namere.

 


Nekim psima maženje po stomaku odgovara, ali drugima ne. Ali to je, ističe, dobar način da ustanovite da li mu odgovara maženej uopšte: - Probajte ga maziti po stomaku nekoliko sekundi. Ili će se jako opustiti ili će se okrenuti.

 

Pexels
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike