Koliko sati dnevno bi pas trebalo da spava i kada treba da se zabrinemo da nešto nije u redu?

29.04.2022

11:32

0

Ovo ste verovatno bezbroj puta zapitali, posebno ako ste tek prvi put nabavili psa

Koliko sati dnevno bi pas trebalo da spava i kada treba da se zabrinemo da nešto nije u redu?
profimedia-0587715344 - Copyright Profimedia

Da li vam se čini da vaš pas skoro sve vreme provodi dremajući? To nije daleko istine jer psi mogu da spavaju i do 14 sati dnevno, zavisno od starosti i rase.

U proseku, naši ljubimci spavaju oko 10 sati svaki dan, ali raspon je od 9 do 14 sati dnevno, objašnjava veterinarka Lara Sipnievski.

- Psi su poput ljudi. Aktivni su tokom dana, a noću spavaju - rekla je.

Psi koji žive u kući ili stanu vrlo često usklade svoj san sa obrascima spavanja vlasnika, što znači da će spavati kad spavate i vi. 

Stariji psi obično spavaju više, 16 do 18 sati dnevno, jer se lakše umaraju. Oni takođe mogu da imaju isprekidani ciklus spavanja, odnosno više će spavati tokom dana, a češće se buditi noću. 

Veće rase pasa obično spavaju više sati od manjih, dok psi koji su aktivniji tokom dana imaju tendenciju da zaspe ranije i spavaju duže.

Štenci su obično izuzetno aktivni, pa im je potrebno više sna da povrate energiju. Mogu da spavaju 18 do 20 sati dnevno, a to počinje da se smanjuje nakon četvrtog meseca starosti. 

Zašto psi toliko spavaju?

Razlog možda leži u REM fazi sna. Zbog svojih nepravilnih obrazaca spavanja psi provode samo oko 10 odsto sna u REM fazi, dok ljudi provode oko 25 odsto sna u REM-u. Psi će zato možda to morati da kompenzuju spavanjem više sati tokom dana.

Pexels
 

Znakovi koji ukazuju na poremećaj spavanja

Poput ljudi, psi mogu da pate od različitih poremećaja spavanja. To uključuje apneju, narkolepsiju, kao i poremećaj ciklusa spavanja i buđenja.

Psi sa skraćenom njuškom, poput kavalijer king Čarls španijela i engleskih buldoga, skloni su problemima s disanjem, čime se povećava i rizik od poremećaja disanja u snu, poput apneje u snu.

- To se onda povezuje s glasnim hrkanjem, dnevnom pospanošću i tromošću - ističe veterinarka.

U nekim slučajevima poremećaji spavanja kod pasa mogu biti manji i ne predstavljaju zdravstveni rizik.

Sipnievski upozorava da vlasnici pasa treba da obrate pažnju na preterano hrkanje, buđenje iz sna, nasilne pokrete tokom spavanja, nemir pre spavanja i mokrenje tokom spavanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike