Zašto mačke uživaju u tome da obaraju stvari po kući?

21.04.2022

18:25

0

Svaki ljubitelj mačaka zna koje su prednosti imati mačjeg prijatelja

Zašto mačke uživaju u tome da obaraju stvari po kući?
cat-4720649_1920 - Copyright Pixabay

Mačke su pravi životni saputnici - dokazano je da snižavaju krvni pritisak, a pritom su tako slatke i meke. Takođe, čine urnebesne stvari poput jurenja za sopstvenim repom, spavanja na vašem licu i pronalaženja zabave u komadu kanapa.

S druge strane, svaki vlasnik mačke takođe zna da ostavljanje čaše ili bilo kog predmeta na stolu je svesno izazivanje katastrofe. Zato što mačke ne samo da prevrću stvari, već se i ponose time.

Zašto mačke prevrću stvari? Da li je njihov prirodni instinkt da „ubijaju“ stvari koje im se nađu na putu? Da li uživaju u gledanju kako patite nad svojom razbijenom vazom? Da li uživaju u vašim bolu?

Elem, moglo bi se reći da je to mešavina svega gore navedenog, i više.

Pet razloga zbog kojih mačke prevrću stvari

1. Lov je instinktivan

Mačke su prirodno rođeni predatori, od najmanje kućne mačke do najveće divlje mačke. Kao što će vam reći mnogi vlasnici mačaka, njihovi kućni ljubimci često donose kući mrtve životinje. U stvari, prema studijama, mačke navodno ubijaju milijarde malih životinja svake godine u Sjedinjenim Državama. To ih ne čini nemoralnim - to je ono što rade. One takođe imaju veliki „nagon za plenom“, što znači da mogu pronaći druge načine da to izraze kada zapravo nema živog plena na vidiku.

Unsplash
 

Prema Adi Hovavu, višem savetniku za ponašanje mačaka, „Mačke su osposobljene da love hranu, tako da prevrtanje stvari može biti manifestacija ovog instinkta. Ali da li to znači da mačke misle da je vaša cenjena kolekcija Faberžeovih jaja zapravo plen? Ne baš. Možda samo „proveravaju“ da bi se uverili da li je to živa životinja ili samo još jedan neživi predmet. I kada nauče šta je to, ponašaju se u skladu sa tim.“

2. Pokušavaju da istraže svoju okolinu

Mačke imaju veoma osetljive jastučiće na šapama, što im omogućava da love i održavaju ravnotežu - to objašnjava zašto vaš ljubimac ne želi da ih dodirnete - ikada. Ali njihovi jastučići su tu kako bi mačke stekle osećaj za ono što je oko njih. Ejmi Šojai, sertifikovani konsultant za ponašanje životinja, kaže: „Mačke koriste svoje šape da testiraju i istražuju objekte, a pokret, zvuk i dodir ili osećaj objekta pomaže im da shvate šta bi moglo biti bezbedno ili ne.“

Pixabay
 

3. Žele vašu pažnju

Koliko puta je vaša mačka nešto prevrnula, čekala da uđete u drugu sobu, a zatim stajala tamo i zurila u vas, naizgled nesvesna šta je upravo uradila? Jednom kada mačke shvate da vaše sitnice nisu žive životinje, one će nastaviti da prevrću stvari tako da vi odgovorite. Kako dr Helen Vajtli objašnjava: „Kada mačka nauči da će zvuk udarca nečega o pod dovesti ljude dvostruko brže, ona to može da uradi namerno u želji da privuče vašu pažnju.

Profimedia
 

4. Pokušavaju da izvuku reakciju od vas

Hovav kaže: „Ljudi su inače sjajna publika. Ko neće da skoči kada ta čaša počne da ide preko ivice stola?" Ako mačke žele pažnju, učiniće sve što mogu da vas navedu da odgovorite. Te lukave životinjice su neverovatno manipulativne, to je sigurno! Kada urade nešto što izazove vaš odgovor, to im govori da mogu nastaviti da rade isto sa istim rezultatima. 

Kako Šojai objašnjava, „Mačke su neverovatno vešte u pronalaženju načina da manipulišu onim što žele, što se često svodi na: Pogledaj me, nahrani me, igraj se sa mnom. Najbolji način da zaustavite ovo ponašanje je da ga jednostavno ignorišete, koliko god teško izgledalo.“

Pixabay
 


5. To je prava mačeća zabava

Kako se ispostavilo, igranje sa tim mišem ili kanapom nije uvek dovoljno zabavno. Moraju biti kreativni, a to ponekad ide na štetu vaših predmeta u kući. Prema Šojaiju, „predmet u pokretu, potapšan šapama kombinuje sve najbolje aspekte uhođenja i jurnjave plena sa pokretom i taktilnim osećajem potapšanog predmeta, i konačnom brzinom bekstva predmeta koji pada“.

Dakle, ceo proces uhođenja, jurnjave, a zatim i obaranja vaših predmeta do njihove „smrti“ je samo još jedan od načina da se vaše mačke dobro provedu.

Da, čak i ako to znači uništavanje vaših staklenih antikviteta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike