Molba jednog veterinara i svih njegovih malenih, prestravljenih pacijenata

25.12.2021

15:50

0

Nas ne košta ništa, ne zahteva nikakav napor, a njima beskrajno znači

Molba jednog veterinara i svih njegovih malenih, prestravljenih pacijenata
pexels-sergio-souza-3553903 - Copyright Pexels

Dok mi, ljudi, jurimo da stignemo da obavimo sve obaveze pre praznika, isplaniramo gde ćemo da idemo, šta ćemo da obučemo i razmišljamo o poklonima, što je apsolutno legitimno i lepo, nekako smetnemo sa uma da nismo jedina živa bića na ovoj planeti. Samim tim, ne pripada ona samo nama i ne polažemo samo mi sva prava na nju.

Tu, oko nas, trčkaraju naši ljubimci, komšijini i ničiji. Slatki su, smešni, lajavi, pufnasti, mazni, neki neustrašivi, a nekima je srce u šapici čim čuju nešto glasnije od oštrog „Fuj to“. 

Ovim povodom, našoj redakciji je stigao apel, molba, zahtev tate jedne devojčice koja brine o maci Mili, uzgred doktora veterine koji je poslednjih 20 godina proveo zbrinjavajući i lečeći životinje.

Njegovu molbu prenosimo u celosti.

„Drage moje i dragi moji, dame, gospodo, drugarice, drugovi, sestre, braćo,

eto nas pred vratima još jedne Nove godine u svom punom sjaju, sa svim svojim lepim željama, poklonima, ukrasima, lampicama, predivne, veličanstvene, gromoglasne. Da, gromoglasne. Svi imamo potrebu da u novu i, nadamo se, bolju godinu uđemo na najveličanstveniji, najsjajniji i često najbučniji mogući način.

Unsplash
 

Kada malo bolje razmislim, možda i ne baš svi. Znamo da među nama ima i onih koji praznike baš i ne dočekuju sa oduševljenjem, ne vole čak. Imaju svoje razloge, u to ne bih ulazio. Moram da vam priznam da se ni ja ne obradujem svakoj Novoj godini, ali to je samo i isključivo moj problem i niko nije kriv za to.

S druge strane, imam mnogo drugara koje novogodišnji praznici uvek zateknu nespremne i provedu ih u strahu, u grču, tresući se. Šta kažete, vi ne znate nikog takvog, svi u kući su radosni, vesele se, deca jedva čekaju ponoć, otvaranje poklona i vatromet?

Zvuči kao ono što svi priželjkujemo u novogodišnjoj noći. Nego, jeste proverili gde vam je pas, da se nije slučajno zavukao pod krevet? Jeste, trese se. A mačka? Nju ne možete da nađete? Pogledajte da nije iza psa. Kažete ribice u akvarijumu plivaju u krug, papagaj besni po kavezu, nešto nije u redu, možda bi trebalo pozvati veterinara.

Pexels
 

Nemam ništa protiv, ali i vi znate šta im je. Na žalost, preselo im je naše veselje. Ne, nije im preselo što im ne date komadić pečenja, dobro, ribicama nije, pas i mačka su možda malo ljuti. Nije im preselo ni što čavrljate. Nije ni jelka problem, mada mački nije bilo pravo kad ste je skinuli sa vrha. Muzika? Mogla bi da bude malo tiša, ali nije drama.

Ne možete da se setite? Da se ne lažemo i meni je teško da se setim tuđe muke kada se veselim. Smeta im slovenska antiteza. Sad vam tek ništa nije jasno? Znam, ni meni dugo nije padalo na pamet, ali već nekoliko godina mi padne na pamet već u septembru.

Evo o čemu se radi - u novogodišnjoj noći, a i šire, vašim ljubimcima u ušima odzvanjaju stihovi:

„Mili Bože, čuda golemoga, ja li grmi, ja l’ se zemlja trese, ja se bije more o mramorje, ja l’ se biju na Popina vile?“

Na žalost nastavak ne znaju, nema ko da im kaže: „Niti grmi, nit se zemlja trese, nit se bije more o mramorje, nit se biju na Popina vile, već pucaju za Novu petarde."

Nema ko da im kaže i ne znaju šta ih je snašlo! Što se vaših ljubimaca tiče ili grmi ili je zemljotres, bura, oluja, neka druga strašna elementarna nepogoda. Nagon za samoodržanjem im govori da se sakriju, da beže, nivo adrenalina skače, ali oni nemaju gde da pobegnu, a oluja i zemljotres za razliku od prirodnih ne prolaze tek tako, traju satima i danima.

Privatna arhiva
 

Ne zaboravite da su njihova čula mnogo osetljivija od naših, svaki zvuk, miris, vibracija koje nama smetaju, za njih su šokovi. Jedini spas koji imaju ste vi! Zato probajte da malo opuštenije provedete praznike, sa svojim ljubimcima, ako je moguće. Umesto petardi zapevajte, ljubimce držite blizu sebe, počastite i njih, možda ne znaju da je praznik, ali to nije razlog da ne uživaju.

Ako vas ovo baš ni malo ne dotiče, setite se i male dece, starijih, ljudi slabijih nerava kojih je svakim danom sve više, ni oni nisu ljubitelji munja i gromova u toplini svojih domova.

Ne zaboravite ni nas veterinare, i mi često provedemo novogodišnju noć lečeći i tešeći unezverene ljubimce.

Želim vam srećnu i mirnu Novu godinu.“

I nemojmo da zaboravimo životinje čiji je dom ulica i jedina uteha skroviti haustor ili mokar žbun u mračnom parku, oni su takođe preplašeni i sami.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike