Ispao je đubre, ali ga vi ipak želite nazad: Zašto imamo potrebu da vratimo bivše?

16.09.2022

11:12

0

Autor: Z.A.S.

Autorka jedne studije pokušala je da otkrije zašto se neke osobe, nakon raskida, ponašaju kao da je stvarno smak sveta

Ispao je đubre, ali ga vi ipak želite nazad: Zašto imamo potrebu da vratimo bivše?
Raskid - Copyright Profimedia

Raskid je nekada neminovan, ali ga ne prihvataju svi na isti način. Dok neki ljudi kroz njega lagano prođu, nekima je teško da uopšte prihvate da je do njega došlo.

Ovo najčešće važi za romantične duše koje na kraju ljubavi vide povod da se povrede jer ne mogu da podnesu nove okolnosti.

Tako tvrdi autorka jedne studije Helen E. Fišer, biološki antropolog s Univerziteta "Ratgers", koja je pokušala da otkrije zašto se neke osobe tada ponašaju kao da je stvarno smak sveta.

- Zato što ljubav može biti snažna, divna zavisnost kada sve ide dobro, ali i prestrašna kada stvari krenu loše - objašnjava Fišer.

- Delovi mozga koji su odgovorni za romantičnu ljubav nastali su pre mnogo miliona godina kako bi naši preci mogli da se fokusiraju na to da sa samo jednom osobom počnu proces razmnožavanja. Kad je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva. -

Profimedia
 

Ona objašnjava da, kada nas ostavi voljena osoba, sistem mozga se aktivira tako da pokuša da nam pomogne da tu osobu vratimo, pa se na nju stalno fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo opet da je pridobijemo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike