Naučnici potvrdili stereotip: Ovih žena se muškarci najviše plaše

27.06.2022

15:02

0

Autor: Z.A.S.

Objašnjenje je vrlo jednostavno - osećaju se ugroženo

Naučnici potvrdili stereotip: Ovih žena se muškarci najviše plaše
Dejt 3 - Copyright Pixabay

Opšte je poznato da mnogi muškarci ne znaju kako da se nose sa određenim ženskim osobinama. Sigurno ste za to nekada čuli, a možda i iskusili na sopstvenoj koži. Sada je jedno istraživanje potvrdilo veliki stereotip koji je vezan upravo za ovu problematiku.

Sigurno ste nekada čuli da se muškarci plaše pametnih žena? Varšavska "Visoka škola ekonomije" je, pod vođstvom Adama Karbovskog sprovela istraživanje koje je ovaj stereotip potvrdilo.

Karbovski i njegov tim su sproveli eksperiment u kojem je učestvovalo 500 ispitanika na Univerzitetu "Kolumbija". Eksperiment se sastojao od takozvanih "brzih sastanaka". Dakle, učesnici bi odlazili na njih, a nakon toga bi morali da ocene fizički izgled i inteligenciju osobe sa kojom su razgovarali. Takođe bi morali i da napišu da li bi, sa tom osobom, ponovo izašli na sastanak.

Pixabay
 

Nakon analize eksperimenta, ustanovljeno je da da bi muškarci pre otišli na sastanak sa ženom koja im je fizički privlačna, nego sa ženom koju su ocenili kao izuzetno inteligentnu.

Žene su, sa druge strane, izgled i inteligenciju podjednako cenile, međutim, one bi ponovo izašle i sa muškarcem kojeg su ocenile kao izuzetno inteligentnog, ali ne i toliko fizički privlačnog.

Pixabay
 

I, naravno, postavlja se pitanje zbog čega se muškarci zapravo plaše pametnih žena? Stručnjaci daju jednostavan odgovor, a to je da im, zbog upoređivanja sopstvene inteligencije sa ženinom, budi osećaj nesigurnosti: - Muškarce manje privlače žene koje su bolje od njih, a to je rezultat trenutnog pomaka u njihovoj percepciji samog sebe. Osećaju se manje muževno kada ih žena nadmudri -, njihov je odgovor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike