Novo istraživanje tvrdi da žene ćelave muškarce doživljavaju kao manje privlačne i neuspešne

28.10.2021

14:20

0

Ženama su pokazane fotografije istog muškarca sa kosom ili bez nje na osnovu kojih su morale da procene njegovu ličnost i karakteristike

Novo istraživanje tvrdi da žene ćelave muškarce doživljavaju kao manje privlačne i neuspešne
pexels-cottonbro-3693086a - Copyright Pexels

Mnogi muškarci strahuju od gubitka kose, a nova studija je otkrila da njihove brige možda nisu potpuno neutemeljene.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu "Evolutionary Psychological Science" otkrilo je da ćelave muškarce žene ocenjuju kao manje uspešne i manje privlačne.

U studiji je učestvovalo 120 žena kojima je pokazana fotografija muškarca sa kosom ili bez nje, a zatim su zamoljene da ocene njegovu ličnost i osobine.

Žene kojima je prikazan ćelav muškarac, u poređenju sa onima koje su videle istog muškarca s kosom, predviđale su da će on biti manje uspešan, prijateljski raspoložen i entuzijastičan, ali su ga smatrale i znatno manje privlačnim.

Kada počnete da gubite kosu, verovatno mislite kako su razlog tome vaše godine ili jednostavno genetika. Međutim, mnogo je drugih činilaca koji utiču na ćelavost a da ih pritom niste svesni.

Pexels
 

- Pomalo je zabrinjavajuće to kako muškarci sami sebe doživljavaju kada izgube kosu - rekla je profesorka Marijana Fišer, koautorka studije sa Univerziteta Sent Meri u Halifaksu u Kanadi, pa dodala:

- Ćelavost utiče na to kako vas ljudi gledaju, počev od uspeha u karijeri do privlačnosti.

- Ali samo zato što ćelavost može privući ovaj nesvesni pogled na muškarce ne znači da njihovi drugi kvaliteti nisu bitni, a ako su na druge načine divni, to je vrlo važno - zaključila je Fišerova za "Metro".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike