Pet načina kako možete da iskoristite kokosovo ulje od glave do pete

18.09.2021

11:20 >> 11:23

0

Bjuti blogeri i velnes gurui kažu da je ova voćka čudotvorna

Pet načina kako možete da iskoristite kokosovo ulje od glave do pete
Copyright Pixabay

Sigurno ste se nekad požalili na suvu kožu ili kovrdžavu kosu, i velika je verovatnoća da vam je neko kao rešenje predložio „kokosovo ulje“.

To je zato što blogeri lepote i velnes gurui ulje, dobijeno iz mesa kokosa, često nazivaju čudotvornim melemom za kožu ili čudesnim lekom za kosu.

Pročitajte još

Kokosovo voće – da, voće, a ne orah – je neverovatno korisno. Kokosova voda i mleko se smatraju veoma zdravim, dok je ulje zaista višenamensko.

Može vam pomoći u svemu, od kuvanja i pečenja do nege kože – čak čini osnovu medicinskih narodnih lekova koji pomažu vašim zubima.

Pronaći ćete ga u hrpi sastojaka potrepština za negu, a dostupan je u obliku balzama ili kao sirovo „devičansko kokosovo ulje“.

Želite li i sami da isprobate? Pred vama je nekoliko stvari koje možete učiniti sa skromnom teglom kokosovog ulja.

Pixabay

Pored toga što u kuvanju možete zameniti biljno, maslinovo i suncokretovo ulje kokosovim uljem, ono ima široku primenu i u kozmetici.

Vegani znaju da je to efikasna zamena za maslac. Samo, imajte na umu da sadrži mnogo masti, pa je takođe visoko kalorično. Prema “Healthline” -u, ima 100 kalorija u samo jednoj kašičici. Dakle, u ove svrhe koristite ga umereno.

1. Koristite ga kao noćnu kremu za oči

Preporučuje se stavljanje samo mrvice kokosovog ulja oko očiju. Opet, verovatno nije idealna opcija za ljude sa prirodno masnom kožom.

Neki vole da ga koriste po celom licu, ali drugi preporučuju da ga koriste samo oni sa veoma suvom kožom. Za masnu kožu ili onu sa aknama, ne preporučuje se jer može da začepi pore.

Pexels

2. Kontroliše i oblikuje čupavu kosu

Ulje može ublažiti kovrdžavu kosu, ali ima moć i da spreči kosu da se lokna. Kokosovo ulje, kada se nanese, u osnovi blokira kosu od upijanja vode.

Kada se kosa nakvasi, to kasnije može dovesti do gomile kovrdža, posebno ako se nađete u toplijim delovima sveta.

Pexels

Ako imate ozbiljnije oštećenu kosu – bilo da je to zbog višegodišnjih toplotnih tretmana ili bojenja – onda razgovarajte sa svojim frizerom pre nego što nanesete kokosovo ulje.

3. Koristite ga kao duboki regenerator za kosu

Mnogi regeneratori za kosu sadrže kokos kao sastojak, posebno oni koje stavljate radi maksimalnog učinka.

Neki bjuti blogeri takođe preporučuju kokosovo ulje kao sastojak vašeg domaćeg regeneratora za kosu.

Profimedia

4. Isprobajte ga kod eliminisanja zanoktica na noktima

Da, suva koža, kosa i sada – vaše zanoktice. Samo malo utrljajte u suve ili lomljive nokte kako biste pokupili sve hidratantne nagrade.

Mnogi postojeći proizvodi za nokte takođe sadrže kokosovo ulje.

5. Zamenite uobičajenu penu za brijanje

Možda najneočekivanija upotreba na listi, kokosovo ulje se može koristiti tokom brijanja nogu. Dovoljno je da nanesete samo jedan tanak sloj.

Obilje masnih kiselina koje ovo ulje sadrži, čini ga dovoljno hidratantnim da se može koristiti umesto kreme za brijanje, gela ili pene.

Pexels

Očekujte da će to pozitivno uticati i na iritacije i izbočine kože nakon brijanja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike