Manekenka (25) pokazala pegu za koju se ispostavilo da je rak kože: 15. maj je Svetski dan borbe protiv malignih melanoma

15.05.2021

09:50 >> 13:44

0

Autor: Z. A.

Ova priča je podsticaj da ne časimo časa

Manekenka (25) pokazala pegu za koju se ispostavilo da je rak kože: 15. maj je Svetski dan borbe protiv malignih melanoma
Copyright Instagram: oceanastrachan

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv malignih melanoma, treba apelovati na ljude da su prevencija i rana dijagnostika put do potpunog izlečenja. Treba izbegavati sunce i posebno solarijum, a ukoliko primetite da mladež ili pega koja menjaju boju i oblik, odmah treba da odete na dermoskopiju. Kad se melanom prepozna rano, vrlo lako se rešava jednostavnom hirurškom intervencijom koja traje od 10 do 15 minuta i ne ostavlja dalje posledice na zdravlje.

Ovo je priča o mladoj ženi koja je reagovala na vreme.

Kada je 2019. uočila malu pegu na svojoj nozi, Oceana Strachan nije se previše zabrinula. Mislila je da nema zbog čega da se brine a onda je tokom pandemije shvatila da mrlja mijenja boju. Potamnela je pa je odlučila da poseti lekara.

– Provodila sam dane na suncu jer sam prirodno tamnoputa. Mislila sam da se nemam o čemu da se brinem, a onda mi je lekar rekao da imam melanom – ispričala je za Daily Mail.

Madež je bio velik svega 0,3 milimetra i srećom se nije proširio na druge delove kože.

– Bio je sitan, ali neverovatno opasan. Lekar mi je rekao da sam prava srećnica jer nije izgledao poput uobičajenog melanoma – dodala je.

Oceana i dalje redovno odlazi na kontrole kako bi bila sigurna da se rak kože neće vratiti, a na Instagramu je svoju priču podelila kako bi podstakla druge da budu oprezni na suncu i redovno proveravaju svoju kožu.

– Imam samo 25 godina i znam da ne želim umreti u ovim godinama – poručila je.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike