Drveni pribor za kuvanje nikada ne perite u mašini za sudove, održavajte ga uz ove trikove

17.11.2021

12:20

0

Popularni kuhinjski pribor se menja, ali drveni pribor za kuvanje je izdržao test vremena - i to sa dobrim razlogom

Drveni pribor za kuvanje nikada ne perite u mašini za sudove, održavajte ga uz ove trikove
andrew-donovan-valdivia-4lUI9_v0Sos-unsplash - Copyright Unsplash

Drvo je prirodno opremljeno sa više antibakterijskih svojstava od bilo kog sintetičkog predmeta jer drveće ima urođenu sposobnost da se bori protiv infekcija, bakterija i buđi, a drvo zadržava ta svojstva čak i nakon "smrti" (tj. kada se pretvori u kašike).

Drveni pribor je bezvremenski alat za kuvanje - varjača, činija, tučak za meso, daska za sečenje, a kada se o njemu pravilno brine, trajaće dugo. Međutim, čak i moćna drvena varjača ima svoje nedostatke: podložna je mrljanju, stvaranju kore, paljenju i lomljenju.

Unsplash
 

Koliko god uprljali nešto od navedenoga, nemojte pokleknuti pa ga staviti u mašinu za sudove, jer toplota i duga izloženost vlagi može da dovede do pucanja i promene originalnog oblika, a mogu se nakupiti bakterije i stvoriti buđ. 

Drugi, i pravilni način čišćenja drvenog posuđa je na ruke - uz pomoć deterdženta za posuđe i sunđera. 

Nakon što ste ih oprali, lagano ih obrišite krpom i ostavite da se osuše na vazduhu - najbolje na kuhinjskom elementu jer dugo stajanje u vlažnoj plastičnoj sušilici za posuđe nije dobro za drvene materijale.

Drveno posuđe može da izgleda pomalo suvo, a može i da počne da se guli - opet se stvara idealno područje za nakupljanje hrane i na kraju, naravno, bakterija. Da biste to sprečili, a i vratili originalni izgled posuđu, povremeno ga premažite uljem - lanenim ili orahovim. Svakako izbegavajte korišćenje ulja za kuvanje poput suncokretovog, maslinovog...

Unsplash
 

Ako je posuđe mnogo masno, bilo bi dobro da ga potopite u rastvor od belog sirćeta i vode, u razmeri 1:1. Ostavite posuđe u tome tokom cele noći i ujutro isperite.

Ako su se, pak, nakupili neprijatni mirisi, možete napraviti pastu od sode bikarbone i limuna, premazati posuđe time, ostaviti malo da upije i isprati vodom i deterdžentom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: All Recipes

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike