Posebno obratite pažnju: Stručnjaci otkrivaju koji su najprljaviji predmeti u kuhinji

17.01.2021

12:10 >> 08:17

0

Kada ih sledeći put budete koristili, pažljivo ih očistite

Posebno obratite pažnju: Stručnjaci otkrivaju koji su najprljaviji predmeti u kuhinji
Copyright Pixabay

Poslednjih meseci mnogo vremena provodimo u svom domu. Vodimo računa o njenoj čistoći i redovno briskamo prašinu koja se nakupila. Ispostavilo se da, prema Medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru, postoje određeni kuhinjski predmeti koje većina ljudi ne pere pravilno i najverovatnije su kontaminirani štetnim bakterijama, poput E. coli.

Srećom, pravilno čišćenje ovih predmeta nije preteško, kako piše Real Simple.

Otvarači za limenke

Otvarač za limenke dospeo je na vrh popisa za kontaminirane kuhinjske predmete. Budite iskreni, koliko je nas otvorilo limenku i bacilo otvarač odmah u fioku? Ili je samo dobio brzo ispiranje? Nije ni čudo da je ovaj predmet najprljaviji. Nakon svake upotrebe otvarač za konzerve očistite sapunom i vodom. Za dodatnu dezinfekciju, obrišite otvarač konzerve rastvorom izbeljivača i vode ili dezinfekcionim sredstvom kupljenim u prodavnici. Zatim pustite da se osuši.

Pročitajte još

Daska za seckanje

Ako pripremate sirovo meso ili ribu, velika je verovatnoća da je daska za seckanje prekrivena klicama. Budući da većina nas zna da ne bi trebalo čistiti daske za seckanje u mašini za sudove, moraćete da naučite pravi način ručnog pranja. Prvi korak: Imajte najmanje dve ploče za rezanje, jednu za meso i ribu, a drugu za voće i povrće. Održavanje ovih ploča odvojeno smanjiće potencijalnu unakrsnu kontaminaciju. Dasku koja se koristi za pripremu mesa, poprskajte i obrišite razređenom smesom izbeljivača, a zatim temeljno isperite vodom i pustiti da se osuši. Drugu dasku dobro operite sapunom i vrućom vodom.

Radne površine

Nedavno je kao rezultat koronavirusa povećan fokus na čišćenje radne površine, a mnogi od nas su saznali da ih nismo oprali na pravi način. Jedna ključna stvar: postoji razlika između čišćenja i dezinfekcije. Da biste pravilno oprali radnu površinu, prvo morate započeti s čišćenjem, a zatim dezinfikovati. Započnite tako što ćete obrisati radnu površinu i očistiti je kao i obično. Jednom kada površina izgleda vidljivo čisto, vreme je za dezinfekciju. Poprskajte ili obrišite površinu nekim sredstvom za dezinfekciju.

Profimedia

Kuhinjske krpe i sunđeri

Oni su često vrlo kontaminirani, upozorava Medicinski centar Univerziteta u Ročesteru. Zapravo idu toliko daleko da preporučuju da se sunđer ne koristi u kuhinji – uopšte. Umesto toga, odlučite se za pročišćivač posuđa ili strugač od tvrde plastike koji se mogu očistiti u mašini za sudove. Ako se jednostavno ne možete rastati od svog sunđera, često ga menjajte – barem jednom nedeljno. U idealnom slučaju, svakodnevno treba koristiti čistu krpu. Nakon svake upotrebe temeljno je isperite i pustite da se osuši na vazduhu. Ako krpu koristite za brisanje poda ili druge nečiste površine, operite je u mašini pre ponovnog korišćenja.

Sudopera

Sudopera i odvod žarišne su tačke za klice, pogotovo ako kuvate meso ili ribu. Redovno čistite sudoperu tako što ćete je poprskati nekim sredstvom za dezinfekciju pre temeljnog ispiranja. Svakih nedelju ili dve pokušajte ovo: u odvod ulijte jednu šolju vruće vode, a zatim jednu šolju nekog sredstva za dezinfekciju. Neka odstoji preko noći. To će sanirati odvod i rešiti neprijatne mirise.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike