Po slovenskom verovanju duše preminulih ukućana nastanjuju ovu biljku i tako ostaju uz porodicu

21.02.2021

10:50 >> 09:09

0

Omiljena sobna biljka širom sveta, a Indijanci je koristili kao lek

Po slovenskom verovanju duše preminulih ukućana nastanjuju ovu biljku i tako ostaju uz porodicu
Copyright Profimedia

Zovu je drvo života, a ova biljka stigla je iz tropskih prašuma. Brzo se prilagodila i širom sveta postala omiljena sobna biljka.

Ime drvo života većinu nas vodi u zabludu, jer skoro svako ko čuje ovaj naziv pomisli na biljku koja je sigurno prisutna u svačijoj kući ili stanu. Ipak, latinski naziv ovog drveta života je Yucca (juka) i potiče iz porodice Agavaceae. Zemlja njenog porekla je srednja i severna Amerika.

Za njih je tipično da imaju debele stabljike na čijim vrhovima izrastaju rozete sa izrazito šiljastim listovima. U prirodi i kod dobro negovanih biljaka iz te rozete izraste do preko 60 cm dugačka cvetna stabljika sa mnogobrojnim zvonastim cvetovima, ali retko.

Raste vrlo sporo, ali može dostići visinu i do 1.3 m. Najpoznatije su: Yucca aloifolia sa gustim sivo-zelenim, čvrstim i špicastim listovima i sa 50-60 cm dugim sabljastim listovima i Yucca elephantipes, koja može narasti i do 12 m u visinu.

Kako da negujete svoje drvo života

Da bi uspešno napredovala, potrebno joj je svetlo i sunčano mesto u stanu. Od proleća do jeseni treba je redovno zalivati i prihranjivati svake dve nedelje. Leti se najbolje oseća na sunčanoj terasi, a zimi voli prohladno mesto (5-10 stepeni), ali podnosi i sobnu temperaturu. Leti je treba zalivati 2-3 puta nedeljno i prihranjivati. Zimi je treba zalivati jedanput nedeljno bez prihrane.

Profimedia

Ako vašoj biljci počnu da otpadaju listovi, to znači da je na tamnom i pretoplom mestu (zimi održavajte zemlju umereno vlažnom). Opadanje nekoliko listova zimi je normalno, biljka stvara svoje drvo. Ukoliko se dogodi da previše listova odjednom otpadne, biljku treba prebaciti na svetlo mesto, prestati da zalivate da se zemlja potpuno osuši (6-8 nedelja), pa biljku presaditi u novu zdravu zemlju i pomalo zalivati. U veću posudu presadite je tek kada korenje ispuni staru, ali ne u veću od 30-40 cm. Posle toga samo obnavljajte površinski sloj zemlje. Razmnožava se reznicama stabljike ili izdanaka.

Jednostavna je za održavanje, voli svetlo, umerene uslove, dekorativna je cele godine. Leti će joj prijati ako je iznesete napolje, makar nekoliko sati na sunce.

Legende i verovanja koja se vezuju uz ovu biljku

Uz juku se vezuju mnoge priče, a Sloveni i danas veruju da je ovo drvo simbol zdravlja i sreće, te da duše umrlih nastanjuju ovu biljku i tako ostaju uz svoju porodicu. Zbog toga se drvo života smatra biljkom koja povezuje život i smrt, simboliše blagostanje, sigurnost i mir.

Indijanci su sok ove biljke koristili za lečenje rana i smatrali je lekovitom.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike