Stavite ih na terasu: Ovih 10 biljaka rasteraće komarce i insekte

19.06.2021

15:50 >> 16:54

0

Autor: Z. A.

Neke od njih su odlične i za vidanje mesta uboda

Stavite ih na terasu: Ovih 10 biljaka rasteraće komarce i insekte
Copyright Pexels

Zaboravite repelente, hemijska sredstva koja rasteruju komarce. Biljke i cveće mogu odbiti insekte i posebno komarce iz vašeg doma. Neke od njih imaju jak miris, a druge sadrže hemijsko jedinjenje koje će osetiti samo bube. Osim što su korisne, ove biljke su i odlična dekoracija, pa nije naodmet da razmislite o njihovoj nabavci.

Hrizanteme

Hrizanteme odbijaju insekte. Proizvode materiju piretrin, koju insekti ne vole. Hrizanteme možete posaditi u dvorištu ili na balkonu, a cvetove možete natopiti u vrućoj vodi i njome poprskati odeću i površine u domu kako bi odbili komarce.

Pexels

Limunova trava

Limunovu travu odlikuje lep, limunast miris i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspeva u saksijama.

Nana

Nana ili metvica se često koristi u kulinarske svrhe, ali može učiniti čuda i po pitanju insekata. Zaustavlja mrave, a od nje možete napraviti i eterično ulje prijatnog mirisa.
Osim komaraca, nana će svojim mirisom da otera mrave, buve i razne druge insekte. Buketići suve nane su neprijatan miris za miševe.

Lavanda

Lavanda sadrži hemijsko jedinjnje linalol, koji je dobro poznat insekticid protiv buva, voćnih mušica i pacova.

Pixabay

Neven

Neven je još jedna biljka koja svojim mirisom tera razne insekte. Ukoliko želite biljku koja će celo leto cvetati i ukrašavati prostor svojim cvetovima, onda je neven pravi izbor. U baštama i dvorištima neven se sam zasejava. Svojom mirisom će oterati komarce i druge insekte, a deluje na nematode i druge štetočine u zemljištu.

Ruzmarin

Imati ruzmarin u svom domu uvek je dobra ideja. Osim što se koristi u kulinarske svrhe, odbija komarce. Jednu šoljicu suvog ruzmarina stavite u litru vode, prokuvajte, pustite da se ohladi i stavite u bočicu s raspršivačem. Možete naneti direktno na kožu ili na kućne ljubimce.

Bosiljak

Na balkonu se okružite biljkama bosiljka jer je on najjači repelent. Bosiljak će svojim mirisom oterati komarce, ali i druge insekte. Ukoliko vas komarac ugrize, protrljajte to mesto listovima bosiljka i smanjićete svrab.
Možete staviti bosiljak i u prozor da biste sprečili komarce da vam ulaze u kuću.

Profimedia

Matičnjak

Matičnjak, osim što odbija komarce svojim mirisom, može da se iskoristi i posle ugriza krvopije. Dovoljno je da se zgnječeni list pritisne na mesto uboda i on će manje da svrbi. Ukoliko sok iz listova kapnete na mesto uboda, svrab će u potpunosti nestati.

Mačja trava

Za ljubitelje mačaka odličan je izbor mačija trava, koja će svojim mirisom da otera mnoge insekte. Ljudi koji ne vole mačke neka izbegavaju uzgajanje mačje trave jer je ova biljna vrsta neodoljiva mačkama.

Ageratum

Ageratum ili goruća ljubav je jednogodišnja cvetnica koja deluje na reproduktivne sposobnosti odraslih jedinki komaraca. Boja cvetova može da bude plava, bela ili ljubičasta. Cvetanje traje do prvih jesenjih mrazeva. Vaše dvorište ili balkoni će biti zaštićeni od komaraca tokom dužeg vremenskog perioda.

Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike