Deset neobičnih načina upotrebe soli: Bićete iznenađeni za šta je sve možete koristiti

03.08.2021

09:35 >> 09:53

0

So je odlično višenamensko prirodno sredstvo koje možete da koristite u razne svrhe

Deset neobičnih načina upotrebe soli: Bićete iznenađeni za šta je sve možete koristiti
Copyright Pixabay

Kuhinjska so je natrijum-hlorid koji se najčešće koristi u prehrambenoj industriji kao začin. Međutim, upotreba soli u svakodnevnom životu mnogo je obuhvatnija.

Stoga smo odlučili da vam pokažemo deset neobičnih načina za upotrebu ove supstance kod kuće.

Pročitajte još

1. So uklanja izgorelu mast iz posuda

Pospite šolju soli na masnu površinu tiganja. Zatim uzmite običnu kuhinjsku krpu i brišite izgorela područja dok ne budu čista. Na kraju operite tiganj kao što biste to inače učinili.

Pexels

2. Korišćenje soli za čišćenje staklenih vaza

Pomoću obične soli možete lako ukloniti promenu boje staklene vaze. Napravite koncentrovani rastvor soli sa vodom i sipajte ga unutra. Zatim preklopite dlanom otvor vaze i snažno je protresite. Kasnije samo operite vazu toplom vodom i tečnošću za pranje posuđa.

3. So je korisna za čišćenje fugni

Pomešajte pola šolje soli sa tri litre tople vode i dodajte deterdžent. Ovim rastvorom operite celu površinu pločica. Obratite posebnu pažnju na fugne, jer su to područja sa najviše prljavštine.

Pexels

4. So uklanja prljavštinu od čaja i kafe

Pomešajte kašiku soli i kašičicu sirćeta. Zatim dobijenu smesu stavite u šolju koja je obojena ovim napicima. Ostavite tako nekoliko sati, a zatim operite kao i obično.

5. Upotreba soli za čišćenje daske za rezanje

Pre svega pospite dasku krupnom solju. Zatim uzmite pola limuna i njime temeljno obrišite drvenu površinu. Ostavite dasku oko 10 minuta, a zatim je jednostavno operite u toploj vodi.

Pexels

6. Izbeljivanje jastučnica pomoću soli

Jastučnice s vremenom postaju žute. Međutim, postoji jednostavan način da ih izbelite. Potrebno je samo da pomešate kašiku soli i četvrtinu šolje sode bikarbone. Sipajte smesu u činiju ključale vode, a zatim požutele jastučnice stavite u pripremljeni rastvor. Potopite ih na sat vremena, a zatim ih operite kao i obično.

7. Kupanje u kuhinjskoj soli

Da biste napravili takvo kupanje, potrebne su vam dve šolje kuhinjske soli. Prvo sipajte malo tople vode u činiju, a zatim posolite. Držite noge u njoj sve dok se voda ne ohladi.

Pexels

8. So u domaćem pilingu za telo

Ako želite da napravite prirodni piling, potrebno vam je malo morske soli i maslinovog ulja (ili bademovog ulja). Pomešajte sastojke u razmeri 1:2, a zatim nanesite na lice i masirajte kružnim pokretima. Na kraju operite lice mlakom vodom i nanesite svoju omiljenu hidratantnu kremu.

9. So eliminiše gorak ukus kafe

Stručnjaci preporučuju dodavanje malo soli u kafu. To je zato što joni natrijuma potiskuju gorčinu pića i poboljšavaju njegov ukus.

Pixabay

10. So sprečava rast plesni

Da biste zaštitili žuti sir od razvoja neželjene plesni, umotajte ga u krpu namočenu u slanu vodu. Ovo će produžiti rok trajanja vašeg sira za najmanje nekoliko dana.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike