Ovaj predmet u kupatilu retko ko redovno pere, a ogroman je izvor bakterija i gljivica

06.12.2022

11:27

3

Autor: Z.A.S.

Kada ste poslednji put oprali zavesu od kade?

Ovaj predmet u kupatilu retko ko redovno pere, a ogroman je izvor bakterija i gljivica
Kupatilo - Copyright Unsplash/Francesca Tosolini

Kupatilo je najčistije mesto u kući, makar mnogi tako misle, a istina je, zapravo, potpuno drugačija. Koristimo ga svakodnevno i često, a nije ni najmanje jednostavno dezinfikovati ga i očistiti.

A kada se odlučimo da zasučemo rukave, postanemo spremni na to da ćemo dobar deo dan provesti u pranju i ribanju. Ipak, koliko god bili posvećeni čišćenju ove prostorije, jedan predmet koji se nalazi u njoj uglavnom zaboravimo da operemo.

Profimedia
 

Naravno, u pitanju je zavesa za tuš, odnosno kadu, a mnogi je i dalje redovno koriste prilikom kupanja.

Ona je, pre svega, glomazna i teško se skida i postavlja, a većina smatra da nema potrebe čistiti je redovno, jer ona se svakako "tušira" zajedno sa vama. Međutim, to nikako nije ispravno.

Pranje u mašini za veš

Zavesa za tuš, nakon što vi završite sa tuširanjem, ostane ili mokra ili vlažna, pa je samim tim savršeno pogodna za razmnožavanje bakterija i gljivica. Možda ste nekada čak i primetili da su se bakterije i gljivice nakupile na zavesi, samo niste znali šta je u pitanju.

Ipak, one mogu da budu izuzetno opasne, a izazivači su najrazličitijih infekcija, pa i gorih stvari, a to se posebno odnosi na osobe sa slabijim imunitetom.

Profimedia
 

Zavesu za tuš nije neophodno čistiti non-stop, ali bi bilo dobro da je, ukoliko na njoj ne primećujete nikakve promene, operete na svaka tri meseca. Jednostavno je ubacite u mašinu za veš i koristite neki lagani deterdžent. Da bi se zavesa što manje gužvala, ubacite i neki peškir i perite je u hladnoj vodi, ukoliko je plastična, odnosno u toploj, ukoliko je napravljena od tkanine.

U slučaju da primetite da se na zavesti nalazi gomila plesni, dodajte i šoljicu izbeljivača.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike