Pravila bontona: Ovih devet stvari nije pristojno dirati i raditi kada dođete u nečiju kuću

19.09.2022

15:17

0

Autor: Z. A.

U to spada i šifra za wi-fi

Pravila bontona: Ovih devet stvari nije pristojno dirati i raditi kada dođete u nečiju kuću
Gosti - Copyright Profimedia

Naravno da smete da dodirnete tuđa vrata, ali nikada ne biste smeli da sami sebe pustite u tuđu kuću ako domaćin nije prisutan ili ako niste pozvani.


Uvek kucajte ili pozvonite, čak i ako su vrata otključana, osim ako vam domaćin nije izričito rekao drugačije.
Spavaća soba

Ulaziti u tuđu spavaću sobu nikad nije pristojno, osim ako niste pozvani.
Postoje situacije kada biste i mogli ući u tuđu spavaću sobu, ako recimo domaćini tamo ostavljaju kapute svojih gostiju, ali i u tom slučaju prvo pričekajte da vam to neko baš tako kaže.

Pexels
 
Pod, dok imate cipele

Zavisno od društvenih normi i ličnim navikama domaćina, mnogi imaju pravilo da po svom domu ne hodaju u obući koju nose i napolju. Stoga, pre nego što umarširate u tuđi dom u cipelama, prvo pogledajte kako se domaćin ponaša. Ako se oni po kući šetaju u cipelama, verovatno će to biti prihvatljivo i za vas.

Profimedia
 
Frižider i ormariće u kuhinji

Druga je stvar kada se nalazite kod najboljeg prijatelja ili porodice, ali u svim drugim slučajevima prilično je nepristojno uzimati tuđu hranu bez pitanja.

Profimedia
 
Prozori i termostat

Mnogi ni svima u svom domaćinstvu ne dozvoljavaju da diraju termostat, a kamoli gostima. Na kraju krajeva, onaj ko plaća račune određuje koja će temperatura biti. Ista stvar važi i za otvaranje prozora.

Pexels
 
Fioke i ormarići

Otvaranje fioka i ormarića u tuđem domu je definitivno zadiranje u privatnost. Nikada nemojte kopati po stvarima u sobi u kojoj vas domaćin ne vidi ili ne očekuje.

Pexels
 
Radni prostor, pošta i računi

Ne znate kako neko voli da organizuje radni prostor i stoga nemojte kopati i premeštati stvari na nečijem radnom stolu. Njuškanje po računima i pošti je jednostavno nepristojno.

Pexels
 
Cigarete i e-cigarete

Ukoliko domaćin sam ne puši ili vam ne da dopuštenje, nikad, ali baš nikad ne biste smeli početi da dimite u tuđem domu. To pravilo je još strože ako se u domu nalaze i deca. Ukoliko baš morate zapaliti, ispričajte se i izađite napolje.

Profimedia
 
Wi-fi

Pokušajte se suzdržati od traženja wi-fi lozinke ukoliko niste baš česti gost. Osim toga, ukoliko čim dođete kod nekoga odmah zatražite lozinku za wi-fi, dajete drugima znak da ćete većinu vremena provesti na mobilnom, a to nije pristojno kada nekome dođete u goste.

Pexels
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike