Vodom u kojoj ste kuvali zalivajte biljke: Nahranićete ih, a one će vam "uslugu" uzvratiti na najbolji mogući način

28.01.2022

08:04

0

U zavisnosti od toga šta jedete, svoje biljke biste mogli da snabdete fosforom, azotom i kalcijumom

Vodom u kojoj ste kuvali zalivajte biljke: Nahranićete ih, a one će vam "uslugu" uzvratiti na najbolji mogući način
Špagete 1 - Copyright Pixabay

Biljke u stanu mogu biti sjajna dekoracija.

Međutim, pored toga, one pružaju i brojne zdravstvene prednosti.

Pre svega, ugljen-dioksid pretvaraju u kiseonik i poboljšavaju kvalitet vazduha.

Takođe, pozitivno utiču na osećaj koji se stvara kod ljudi u prostoru u kojem borave.

Da bi i dalje mogli da imamo ove blagodeti koje nam biljke pružaju, neophodno je da ih tokom zime dohranjujemo. Idealna je prilika da, umesto o korišćenju đubriva, razmislite o korišćenju vode u kojoj ste kuvali povrće, krompir ili testeninu.

Prema rečima Kari Nesvig, koja je izvorno pronašla ovaj savet u "East River Nurseryju", malo vode za kuvanje je možda ono što je kućnim biljkama potrebno da zasijaju punim sjajem.

Ohlađena, zaostala voda u kojoj ste kuvali povrće sadrži hranjive sastojke koji se ispuštaju iz hrane tokom kuvanja, a u zavisnosti od toga šta jedete, mogli biste na kraju da snabdete svoje biljke vrlo cenjenim fosforom, azotom i kalcijumom.

Pixabay
 

Kada prokuvate hranu kao što su testenina, povrće, jaja ili krompir, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum se otpuštaju u vodi.

I zato, nakon što se voda ohladi, ne samo da ćete svojim biljkama pružiti fino piće, nego će dobiti i malo, preko potrebnog, đubriva iz hranjivih materija u vodi.

Prenamena vode za kuvanje na ovaj način smanjuje trošak na đubrivo za biljke, a usput i maksimalno iskoristite sve što ste skuvali. U zavisnosti od toga koliko biljaka imate, moglo biste dosta da uštedite.

Pixabay
 

Samo pazite da potpuno ohladite vodu pre nego što njome zalijete svoje biljke. Verovatno ste videli šta kipuća voda može da uradi spanaću, pa zamislite šta bi uradila vašoj begoniji.

Mali podsetnik: Tokom zime biljke ne bi trebalo da stavljate na mesta na kojima može da dođe do promaje, nikako uz hladne prozore ili uz radijatore. Najpopularnije sobne biljke potiču iz tropskih krajeva i najbolje uspevaju na blagim temperaturama (između 18°C i 23°C) i na umerenom nivou vlage (oko 50 posto).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike