Kako Japanci uče decu da ne budu izbirljiva kada je hrana u pitanju

30.11.2021

13:30

0

Svaki roditelj je bar jednom vodio borbu sa svojim detetom oko toga koliko je obrok važan i zdrav dok ga namršteni potomak samo posmatra

Kako Japanci uče decu da ne budu izbirljiva kada je hrana u pitanju
pexels-alex-green-5692195 (1) - Copyright Pexels

Ubediti decu da jedu zdravu hranu je pravi izazov za sve roditelje. Međutim, roditelji u Japanu savladali su umeće uveravanja svoje dece da jedu s užitkom, a ne da plaču nad tanjirom ili pljuju brokoli. 

Japan je zemlja koja  ima najveći “zdrav životni vek” u svetu. Od japanskih dečaka i devojčica se očekuje da žive do 73. godine bez većih bolesti ili invaliditeta, prema studiji objavljenoj u "The Lancet". Njihov ukupan životni vek je u 80 godina.

Evo nekoliko lekcija japanskih roditelja koje vredi pročitati i usvojiti kako biste uštedeli živce, ali i naučili decu da uživaju u hrani.

Pustite dete da eksperimentiše i proba nove ukuse

Deci lako dosadi ista hrana, a njihove navike kad je ishrana u pitanju, često se menjaju. Zato je važno da probaju nova jela, a većina japanskih roditelja to shvata vrlo ozbiljno. Prema rečima stručnjaka, što više vrsta hrane dete okusi, to će više rasti njegov interes za hranu.

Kad detetu dopustite da proba različita jela, razvijate njegov ukus i ono postaje sklono isprobavanju novih jela.

Pexels
 

Pustite dete da uživa u jedenju

Jedan od razloga zašto deca razvijaju odbojnost prema hrani je stalno prisiljavanje da jedu nešto što ne vole. Uvedite povremene poslastice za dete. Roditelji bi trebalo da izbegavaju da budu prestrogi u pogledu zdrave ishrane.

Decu treba naučiti da uživaju u svojim obrocima, a uključivanje malih poslastica može ih podstaći da im se raduju.

Servirajte hranu na manjim tanjirima

Logika je jednostavna - kad je hrana servirana na manjem tanjiru, dete neće biti zastrašeno veličinom tanjira i porcijom. 

Jedite kao porodica

Japanski roditelji uvek sedaju za sto s decom. Redovni zajednički obroci i puštanje deteta da učestvuje u procesu kuvanja mogu ga navesti da pokaže više interesa za ono što će jesti. Postavite obrazac zdravog, ukusnog kuvanja i ishrane kao primer svojoj deci.

Pexels
 

Puno skačite i trčite

Ljudi u Japanu preferiraju vožnju biciklom ili brzu šetnju. Na neki način podstiču svoju decu na fizičke aktivnosti, poput trčanja i skakanja. A znamo da je telesna aktivnost važna kada je u pitanju podsticanje zdravog apetita. Umesto da pustite dete da satima igra igrice, izvedite ga u šetnju ili park, igrajte žmurke ili ledenog čike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike