Koliko vremena je potrebno da se različite namirnice svare i zašto je to važno znati?

20.10.2021

12:50

0

Kao što nam je mnogo puta rečeno, mi smo ono što jedemo

Koliko vremena je potrebno da se različite namirnice svare i zašto je to važno znati?
Copyright Pexels

Naravno, tačno vreme varenja zavisi od fizičkog zdravlja pojedinca, metabolizma, starosti, pa čak i pola, ali, generalno govoreći, neka hrana će proći kroz vas za kratko vreme, dok će druga duže lutati vašim sistemom.

Ako pojednostavimo pojam, vreme varenja je postupak u kome se hrana koju jedete raspada na sitne čestice koje se putem crevnog sistema prenose u krvotok. Važno je razumeti vreme varenja da biste smršali ili zadržali ono što ste već postigli.

Uticaj varenja na gubitak težine veoma je značajan.

Pixabay
 

Brzo svarljiva hrana

Ako unosite mnogo hrane koja se brzo vari, možda ćete otkriti da jedete mnogo više nego što bi trebalo, jer vrlo brzo nakon što ste je pojeli, sve je nestalo i ponovo osećate glad. Ova vrsta hrane daje vam brz porast energije - drugim rečima, skok nivoa glukoze. Iako povećanje energije zvuči dobro, ako je vaše telo preplavljeno glukozom i ne koristi je, ostatak se pretvara u mast.

Hrana koja se sporo vari

Hrana koja se sporo vari podiže nivo šećera u krvi mnogo sporije, dajući stabilniju i uravnoteženiju energiju. Ali ako jedete samo hranu koja se veoma lako vari, vaš probavni sistem će raditi na maksimumu sve vreme i to može biti prilično naporno za vaše telo.

Specijalisti predlažu da se ne mešaju "brze" i "spore" vrste hrane u jednom obroku, jer tako preopterećujete stomak.

Pixabay
 

Najbolje vreme za preradu hrane koja je različito vremenski svarljiva je ručak, jer tada je vaš probavni sistem najaktivniji. Obroci za doručak i večeru trebalo bi da budu jednostavniji, i to sa proizvodima koji se brzo vare, tako da ubrzo nakon doručka dobijete energiju i ostavite stomak da se odmori noću.

Pred vama je spisak namirnica i njihovo okvirno vreme varenja:

1. Voda - odmah ulazi u creva

2. Sok od voća ili povrća - od 15 do 20 minuta

3. Sirovo povrće - od 30 do 40 minuta

4. Kuvano povrće - 40 minuta

5. Riba - od 45 do 60 minuta

Pixabay
 

6. Salata sa uljem -1 sat

7. Skrobno povrće - od 1,5 do 2 sata

8. Žitarice (pirinač, heljda) - 2 sata

9. Mlečni proizvodi - 2 sata

10. Orašasti plodovi - 3 sata

11. Piletina - od 1,5 do 2 sata

Pexels
 

12. Govedina - 3 sata

13. Jagnje - 4 sata

14. Svinjetina - 5 sati

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike