Pet dobrih psiholoških razloga zbog kojih bi trebalo češće da kuvate
Ako naučite da kuvate sa zadovoljstvom, stručnjaci tvrde da to može imati koristi za vaše mentalno zdravlje
Većini nas dani prolaze u žurbi, mnogo svakodnevnih obaveza mehanički obavljamo i u malo čemu istinski uživamo.
Ukoliko vam se i kuvanje pretvorilo u samo još jednu obavezu koju morate da završite - zastanite, sredite misli i preokrenite situaciju.
Martin Preston, psiholog specijalizovan za mentalno zdravlje u fondaciji "Birmingham & Solihull Mental Health Trust", tvrdi da kuvanje i te kako može da bude od pomoći ukoliko ga svesno pretvorite u uživanje.
Ovo su zaključci do kojih je došao tokom istraživanja:
1. Smanjuje stres i anksioznost
Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenu hormona stresa - kortizola i adrenalina, a ima i snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.
2. Jača samopouzdanje
- Kada spremite ručak osećate se korisno, jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste svojim trudom pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostim svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.
Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite ukoštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.
3. Podstiče kreativnost
Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje, piše 24sata.hr.
- Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji - tvrdi psiholog.
4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa
- Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze - kaže Preston.
5. Jačanje fizičkog zdravlja
Neke aktivnosti u kuhinj,i poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja, blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.
Često nemamo vremena da se posvetimo sebi onako kako bismo želeli, a sa ciljem da postignemo baš ovih pet stvari koje nam donosi i kuvanje. Zašto onda ne biste pokušali? - pita ovaj psiholog, a prenosi Sputnjik Srbija.
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari