Pet dobrih psiholoških razloga zbog kojih bi trebalo češće da kuvate

13.10.2021

12:50

0

Ako naučite da kuvate sa zadovoljstvom, stručnjaci tvrde da to može imati koristi za vaše mentalno zdravlje

Pet dobrih psiholoških razloga zbog kojih bi trebalo češće da kuvate
pexels-live-on-shot-2890387 - Copyright Pexels

Većini nas dani prolaze u žurbi, mnogo svakodnevnih obaveza mehanički obavljamo i u malo čemu istinski uživamo.

Ukoliko vam se i kuvanje pretvorilo u samo još jednu obavezu koju morate da završite - zastanite, sredite misli i preokrenite situaciju.

Martin Preston, psiholog specijalizovan za mentalno zdravlje u fondaciji "Birmingham & Solihull Mental Health Trust", tvrdi da kuvanje i te kako može da bude od pomoći ukoliko ga svesno pretvorite u uživanje.

Pexels
 

Ovo su zaključci do kojih je došao tokom istraživanja:

1. Smanjuje stres i anksioznost

Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenu hormona stresa - kortizola i adrenalina, a ima i snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.

2. Jača samopouzdanje

- Kada spremite ručak osećate se korisno, jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste svojim trudom pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostim svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.

Pexels
 

Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite ukoštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.

3. Podstiče kreativnost

Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje, piše 24sata.hr.

- Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji - tvrdi psiholog.

4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa

- Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze - kaže Preston.

Pexels
 

5. Jačanje fizičkog zdravlja

Neke aktivnosti u kuhinj,i poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja, blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.

Često nemamo vremena da se posvetimo sebi onako kako bismo želeli, a sa ciljem da postignemo baš ovih pet stvari koje nam donosi i kuvanje. Zašto onda ne biste pokušali? - pita ovaj psiholog, a prenosi Sputnjik Srbija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike