Recept dana: Malidžano - za ovogodišnju zimnicu spremite klasik makedonske kuhinje

04.10.2023

07:56

1

Veoma zanimljiv i ukusan namaz, a možete ga praviti tokom cele godine

Recept dana: Malidžano - za ovogodišnju zimnicu spremite klasik makedonske kuhinje
Malidžano - Copyright YouTube_Bokina kuhinja

Malidžano je ajvar – namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano.

Ovaj namaz se pravi od dugih zelenih paprika, negde ih zovu i "banana paprike". Takođe, dodaje se i plavi patlidžan, ali ono što daje poseban šmek ovom namazu jeste senf, koji takođe možete napraviti kod kuće.

Fenomenalnog je ukusa, služi se kao namaz, uz zreli beli sir.

Sastojci:

  • 4 kg zelene mesnate paprike
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 200 g šećera
  • 100 g soli

Priprema:

Papriku i patlidžan dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.

Paprike oljuštite i očistite od semena, pa stavite u cediljku ili u mrežasti džak na par sati, da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.

Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike