Bonton u restoranu: Situacije kada dame nemaju prednost

02.10.2021

12:50

0

Svrha bontona nije da sputava, već naprotiv da učini atmosferu prijatnijom kako bismo se svi bolje osećali i više cenili kako sebe tako i ljude u okruženju

Bonton u restoranu: Situacije kada dame nemaju prednost
Copyright Profimedia

Ustaljeno pravilo da dame uvek imaju prednost ne vredi u svim slučajevima, a posebno kad je reč o bontonu u restoranu.

Muškarac prvi ulazi u restoran kako bi „istražio nepoznato područje“, odnosno snimio situaciju i pronašao odgovarajući sto i, ako je potrebno, pobrinuo se oko rezervacije. Takođe, na ovaj način, on štiti ženu od potencijalno neprijatnog ambijenta, ali i tuđih pogleda. Dame imaju prednost prilikom izlaska iz restorana, a oni koji pridrže vrata zaradiće dodatni plus.

Konobara poziva isključivo muškarac, laganim podizanjem ruke. Nakon konsultacije sa prisutnom damom, muškarac naručuje hranu i piće. Ukoliko to konobar nije uradio, muškarac ženi sipa piće. Tokom jela, on brine o tome da su čaše uvek pune i to tako što prvo dosipa njoj, a tek onda sebi.

Pexels
 

Kad je reč o rasporedu sedenja, uloga muškarca je da se smesti na stranu stola s koje jednostavno može videti konobara i signalizirati mu da donese račun.

U slučaju da vam nešto nije po volji s jelom, pozovite konobara i pristojno, ali bez odlaganja objasnite u čemu je problem. Nemojte previše da čekate jer ako počistite tanjir, teže ćete objasniti da vam se jelo ne sviđa.

Odlučite li se za vino, imajte na umu da čašu treba držati za stopicu, a za telo ili balon čaše – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagreva.

Pexels
 

Zbunjuje li vas količina pribora za jelo, nećete pogrešiti ako uz svaki sredeći obrok birate onaj koji je najudaljeniji od vašeg tanjira.

Nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci, a kada ste gotovi s jelom, viljušku i nož ostavite da stoje paralelno jedno do drugog. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjir i pribor za jelo sa stola, piše dnevnik.hr.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike