Recept dana: Krofne iz rerne, novo lice stare poslastice

11.02.2021

07:08 >> 16:07

0

Autor: Z. A.

Sve se promenilo, što ne bi i krofna

Recept dana: Krofne iz rerne, novo lice stare poslastice
Copyright Profimedia

Prema tradicionalnoj recepturi, krofne se prže u dubokom ulju. Kako biste izbegli višak masnoće, neki preferiraju zdraviju verziju koja se vrlo lako priprema u rerni. A krofne iz pećnice idealan su izbor za one koje žele laganiju verziju ove omiljene poslastice. Za razliku od običnih, nisu toliko masne i teške za želudac.

Izrazito su praktične za pripremu zato što posao pečenja odradi rerna, stoga ne morate stajati nad njima i okretati ih u ulju. Prozračne i mekane krofne najbolje su kad su tople, a ukusom zaista podsećaju na one napravljene i pržene na tradicionalan način.

možete da pripremite i

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 3 kašikee šećera
  • 1/3 kašike soli
  • 200 ml toplog mleka
  • rendana kora 1/2 limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • 100 g otopljenog maslaca
  • marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
  • žumance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. U 100 ml toplog mleka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašičicu šećera i pustite da kvasac naraste.

2. U veću posudu dodajte brašno u kom napravite malo udubljenje i stavite nadošli kvasac, šećer, vanilin šećer, žumanca, rendanu koru limuna, so i postupno dodajte tečni deo smese (preostalih 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac).

3. Sve zajedno lagano pomiješajte.

4. Testo je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok ne počne da se odvaja od posude, pa nastaviti dalje rukama na radnoj površini.

5. Kad osetite pod prstima da je testo kompaktno, ostavite ga da odmara i narasta sat vremena.

6. Nakon što testo premesite, odvojte 12 malih delova koje ćete zatim oblikovati u male kuglice, pa napunite marmeladom ili čokoladom.

7. Napravljene kuglice stavite u pleh obložen papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne.

8. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 40 minuta.

9. Kad se krofne narastu, premažite ih žumancetom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.

10. Pečene krofne pospite šećerom u prahu.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike