Recept dana: Ruske kape, starinski kolač koji su pravile naše bake, predstavljaju idealan spoj kokosa, čokolade i najkremastijeg fila

02.02.2023

07:08

0

Autor: Z.A.S.

U njima najviše uživaju deca, ali ni odrasli neće ostati ravnodušni

Recept dana: Ruske kape, starinski kolač koji su pravile naše bake, predstavljaju idealan spoj kokosa, čokolade i najkremastijeg fila
Ruske kape - Copyright Profimedia

Jedan od najlepših starinskih kolača, uglavnom rezervisan za svaku svečanu trpezu, pored grilijaš štanglica, jesu i ruske kape.

Međutim, ove preukusne kremaste kolače možete da pravite tokom cele godine i bilo kojeg godišnjeg doba, jer je njihovom ukusu teško odoleti, a uglavnom ih deca obožavaju.

Pored preukusnog fila, kore i kokosa, svaku rusku kapu krasi i čokoladna glazura koja celoj priči daje poseban šmek.

Možda će vam delovati da je za pripremu ovih kolača potrebno podosta vremena, ali čim budete ušli u štos, verujemo da će vam to postati rutina. Ukoliko budete želeli da napravite veću količinu, samo duplirajte sastojke i uživajte u fantastičnom ukusu.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta 
  • 6 kašika šećera
  • 50 g brašna
  • 2,5 kašike vode
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1,5 kašika kakaoa
Profimedia
 

Za fil:

  • 250 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 2,5 pune kašike brašna
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 3,5 kašike šećera u prahu
  • malo limunovog soka
  • 125 g putera 
Pixabay
 

Za glazuru:

  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake

Još:

  • 100 g kokosa
Profimedia
 

Priprema:

Belanca odvojite od žumanaca, a zatim belanca kratko umutite i postepeno dodajte šećer, pa sjedinite mikserom dok ne dobijete čvrst šne. Nakon toga, dodajte i žumanca, pa sve lepo umutite.

Dodajte postepeno vodu i mutite, pa dodajte i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sve lepo promešajte, da ne ostanu grudvice, pa na kraju dodajte kakao i lagano ga umešajte.

Smesu sipajte na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.

Proverite čačkalicom da li je kora pečena, a kada bude bila gotova, ostavite je da se ohladi, a zatim je pek papirom skinite i vadite čašom krugove.

Pixabay
 

Odvojite 50 ml mleka, a zatim dodajte brašno i mikserom umutite tako da ne ostanu grudvice. Mleko koje bude preostalo sipajte u šerpu, a zatim dodajte vanilin šećer i šećer i stavite da se kuva.

Kada se bude zagrejalo, dodajte mleko sa brašnom, a zatim kuvajte sve dok se ne zgusne i sve vreme mešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Umutite puter sobne temperature, a zatim dodajte šećer u prahu i limunov sok i sve sjedinite mikserom.

Pexels
 

Fil pomešajte sa puterom i dobro umutite, tako da ne bude grudvica. Zatim uzmite krug od kore, stavite malo fila i preklopite drugim krugom. Ivice kolača takođe premažite filom, a zatim ih uvaljajte u kokos.

Slatku pavlaku istopite sa čokoladom, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 10-15 minuta, a zatim kašičicom sipate čokoladu na sam vrh kolača.

Ostavite ruske kape da se stegnu u frižideru i služite ih.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike