Recept dana: Rumunske mak kocke – harmoničan spoj maka, vanile i čokolade zasladiće vam ovaj vikend

21.01.2023

06:53

0

Autor: Z. A.

Evo još ovaj slatkiš, pa posle možete na dijetu

Recept dana: Rumunske mak kocke – harmoničan spoj maka, vanile i čokolade zasladiće vam ovaj vikend
Rumunske mak kocke - Copyright Instagram: just.sweet.sladjano

Praznici su prošli, ostala je praznina i u novčaniku i inspiraciji.

Svega smo pomalo siti, želimo da istopimo onih nekoliko kila, ne želimo ni da gledamo slike slatkiša… Sve dok nam se ne ukaže neki kolač koji nismo isprobali.

Rumunske mak kocke nismo probali, ali toliko dobro izgleda i deluje ukusno, pa recept za njega delimo sa vama.

Našli smo ga na Instagramu kod Slađane just.sweet.sladjano, čijim poslasticama ne možemo da odolimo - em su naočite, em su prukusne, a na njenom blogu ih je od sorte.

Vreme pripreme

  • oko 45 minuta

Sastojci:

 
Za koru
  • 6 belanaca
  • 120 g šećera
  • 75 g maka
  • 3 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za vanila krem

  • 6 zumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike gustina
  • 250 ml mleka
  • 3 kašike maslaca
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 2 vanil šećera
  • 20 keksa po izboru
  • šolja jače skuvane crne kafe


Za glazuru
  • 100 g čokolade
  •  60 ml slatke pavlake
  •  40 g maslaca

Priprema

1. Najpre umutite belanca pa im postepeno dodajte šećer i dobro sve sjedinite. Nastavite ručno sa suvim sastojcima i mešajte u finu glatku smesu. Pleh za đuveč  23  x 33 cm sa pek-papirom i smesom stavite u zagrejanu rernu pa pecite dok ne   sve zavisi od rerne. Prohlađenom biskvitu skinite papir i vratite ga u tepsiju da se potpuno ohladi.

2. Za krem žumanca posebno izmutite sa šećerom i vanil šećerom, pa im dodajte izmućen gustin sa nekoliko kašika mleka i sve zajedno stavite da se kuva. Mešajte na srednjoj temperaturi oko od pet do sedam minuta.

Kad se zgusne, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Maslac umutite sa šećerom u prahu i dodajte u krem, te fino sve pomešajte. Nanesite krem na koru. Keks umačite nakratko u skuvanu kafu pa ređajte preko fila. Ostavite u frižider da se malo stegne.

3. Za glazuru čokoladu iseckajte i ubacite u toplu slatku pavlaku,mešajte dok se ne istopi te dodajte maslac i sve zajedno dobro izmešajte pa prohladite i izlijte na kolač. Ostavite sve da se stegne.

Bon appetit!

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike