Recept dana: Damen kapric je starinski kolač koji u svakom zalogaju krije male ženske bubice i ukus koji se pamti
Pravi starinski kolač neobičnog, a zvučnog imena, zaboravljena poslastica iz Vojvodine
Kažu da su nekada dame bile prilično hirovite, te da su im pravi džentlmeni udovoljavali maksimalno, a ovaj jednostavni slatkiš napravio je neki austrougarski poslastičar kojem je ženski hir bio inspiracija.
Kolač damen kapric kolač se brzo sprema, bogatog je ukusa i treba ga sačuvati od zaborava.
Tanka biskvitna korica premazana pekmezom od kajsija i debeo sloj šama tope se u jednom zalogaju, a pod zubima hrskaju prepečeni orasi. Njami.
Na blogu just.sweet.sladjano našli smo recept za damen kapric, pa smo hirovito odmah počeli da ga pravimo i....
Vrhunska posalstica.
Vrlo se jednostavno priprema, a toliko izdašan i ukusan da ćete ga praviti kad god vam se jede nešto slatko.
Vreme pripreme:
- oko 30 minuta
Sastojci:
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 80 g masti
- 1 dl mleka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 punih kašika džema od kajsija
Za šam
- 4 belanca
- 8 kašika šećera
Priprema:
1. Žumanca i šećer penasto izmiksujte i dodajte mast, mleko i nekoliko kašika brašna, pa izmešajte. Dodajte ostatak brašna s praškom za pecivo i lagano sve sjedinite.
2. Prepučite testo u pleh dimenzija 20 × 30 cm i pecite na 180 stepeni oko 12 minuta.
3. Preko pečenog testa premažite džem i šne od belanaca. Vratite kolač da se dopeče još 20 minuta na 150 stepeni. Gotov je kada šne porumeni.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari