Recept dana: Vasina torta - starinski klask pun oraha, čokolade, narandže i ljubavi jednog Vase i jedne tašte

27.11.2022

07:04

1

Autor: Z. A.

Glavni krivac za ovu tortu su ljubav, požrtvovanost, zahvalnost i poštovanje - a sve to garantuje trajanje

Recept dana: Vasina torta - starinski klask pun oraha, čokolade, narandže i ljubavi jednog Vase i jedne tašte
Copyright Printscreen: Home Made Recipes

Svako ko je rođen u Srbiji sto puta je jeo legendarnu Vasinu tortu sa filom od oraha, čokolade i narandže. Ona se kod nas sprema za rođendan, krštenje, za slavu i preslavu, Božić, veridbu i svadbu, za diplomu i maturu... uvek se sprema ova torta.

Legenda s početka 20. veka kaže da je ovu autentičnu srpsku tortu osmislila jedna tašta za svog zeta Vasu iz Paraćina u znak zahvalnosti što je spasao život njenoj ćerki.

Recept se munjevito širio po zemlji, a i dan-danas se čuva u sveskama recepata u kojim su mere malo drugačije od onih na koje su navikle mlade domaćice i stranci. Zato je pre nekoliko godina čuveni poslastičar i pekar Rudolf  van Vin  u svojoj emisiji na kanalu 24Kitchen spremao Vasinu tortu koristeći za mere šoljicu za kafu. Napravio je tada štos, a zahvaljujući čuvenom holandskom šefu mnogi ljudi su sazanali za tortu, ali za naše mere.

Kada smo nedavno pravili neki presek recepata koje smo objavili - shvatili smo da nikada nismo objavili recept za Vasinu tortu. a bili smo sigurni da jesmo.

Eto kako je ona u našoj svesti pozzicionirana i u našim životima prisutna.

Zato sada želimo da je sa vama podelimo, pa pozajmljujemo proverenu recepturu od domacirecepti.net.

Jedinstven spoj oraha, čokolade, pomorandže i šauma od belanaca.

Sastojci:

Za koru

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 40 g sitno rendane crne čokolade

Za fil:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 125 g šećera
  • 60 g crne čokolade
  • 150 g maslaca
  • sitno rendana korica jedne pomorandže

Šam:

  • 6 belanaca
  • 200 g šećera
  • 100 ml vode


Preliv za koru:

sok od jedne pomorandže

Priprema:

1. Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje. Umutite čvrstu penu od belanca sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno žumance i mutite.
Na kraju dodati orahe, brašno i rendanu čokoladu i sve sjediniti varjačom ili spatulom.

2. Obložite pleh 26 cm papirom za pečenje, a ivice premažite uljem. Istresite celu smesu i stavite da se peče 20-25 minuta. Pečen biskvit ostaviti u plehu da se hladi.

3. Za fil umutite žumanca sa šećerom u jednoj manjoj šerpi, pa stavite na drugu šerpu u kojoj je oko 2 cm vode. Od momenta kada voda provri kuvajte pet minuta. Skinite s vatre i hladite uz povremeno mešanje.

4. Orahe popariti vrelim mlekom, dodate otopljenu čokoladu i ostavite isto da se ohladi. U ohlađena žumanca  dodajte omekšali maslac i sve mikserom dobro umutite, zatim dodajte deo od čokolade i oraha i opet sve umutiti.

5. Ohlađenu koru skinite s papira, ali vratite u obruč na tacnu ili oko kalupa, po želji. Koru prelijte sokom od narandže i nanesite ceo fil i poravanajte. Stavite u frižider da se hladi dok napravite šam.

6. Za šam pomešajte vodu i šećer i stavite na srednju vatru. Kuvajte na laganoj do srednjoj vatri oko pet minuta, nikako na jačoj jer će vam se karamelizovati i moraćete baciti. Dok se kuva spremite veću šerpu i sipajte 2 cm vode jer će vam trebati.

7. Posle pet minuta uzmite da mutite belanca sa prstohvatom soli. Obavezno mutite u metalnoj ili vatrostalnoj posudi, nikako u plastičnoj jer ide na paru da se kuva. Mutite četiri–pet minuta i pazite na sirup, pa ako treba, još smanjite vatru.

8. Kada umuite belanca, stavite na vatru šerpu sa vodom, opet 2 cm vode, na nju stavite belanca i polako sipajte sirup, dok je još vreo, mutite ga mikserom.

9. Skinite sa vatre, izvadite tortu iz frižidera i odmah je premažite šamom, malo pritiskajte da ne bi imali džepove ( rupe ) od vazduha.

10. Poravnajte i stavite tortu na  nekoliko sati u frižider.

11. Glazuru stavite na dobro ohladjenu tortu, brzo se steže. Otopite čokoladu sa uljem i mlekom na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj. Dobro izmešajte i polako prelivajte po šamu, nikako sve odjednom na jedno mesto, napravićete rupu. Poravnajte, sačekajte da se čokolada stegne i gotovo - možete služiti tortu.

Možete da narendate čokoladu preko šama, ona je obavezna.

Ukoliko tortu držite u frižideru izvadite je pre služenja 15 minuta da čokolada otpusti kako ne bi pucala pri sečenju.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike