Recept dana: Karamel plazma torta s narandžom je vrhunac ukusa koji ljudsko nepce može da oseti

23.11.2022

06:57

0

Autor: Z. A.

Pripremite se, da prostite, za gastro-orgazam

Recept dana: Karamel plazma torta s narandžom je vrhunac ukusa koji ljudsko nepce može da oseti
Karamel plazma torta s narandžeom - Copyright Instagram: just.sweet.sladjano

Ukoliko tragate za poslasticom ili tortom koja će vaše goste da obori s nogu, evo jedne baš takve. Baš dobre. Moćne. Baš fantastične. Bele i slatke ko puslica.

Pošto nam ponestaje arsenal adekvatnih atributa za ovu poslasticu iz domena porn fooda, stajemo.

Za ljubitelje poslastice s plazma keksom ovo je najbolje rešenje, kaže Slađana koja vodi stranicu just.sweet.sladdjano i blog slađini kolačići. I mi joj verujemo, jer kad god odemo na njen profil na Instagramu, odmah bivamo gladni.

Naime, radi se o običnoj i jednostavnoj tortici sa nežnom koricom od oraha i plazma kremom, a vrhunac uživanja predstavlja krem pena od domaće karamele, to jest od belanaca i prženog tečnog šećera. Taj spoj je vrhunac ukusa koje nepce može da oseti. Jednom kad je probate, pravićete jw uvek.

Sastojci:

Za biskvit

  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike ravne brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika mleka plus 1,5 dl čokoladnog mleka za natapanje biskvita
  • 3 kašike mlevenih oraha

Za krem

  • 300 g mlevene plazme
  • 100 g omekšalog margarina ili maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 vanil šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 cela pomorandža isceđena, plus po potrebi ako zatreba još

Za šam od karamela

  • 3 belanceta
  • 3 kašike šećera
  • plus 3 kašike šećera za otapanje

Priprema:

1. Najpre ispecite koru. Cela jaja dobro umutite sa šećerom u finu penu. Nastavite ručno da dodajete mleko, ulje, brašno pomešano s praškom za pecivo i na kraju orahe. Mutite sve polako dok smesa nepostane fina glatka i ujednačena. Pleh 28 x 23 cm oblozite pek-papirom i po njemu rasporedite smesu. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni u zavisnosti koliko vam je jaka rerna. Ispečen biskvit vrlo malo prohladite i skinite papir sa njega, pa ge natopite čokoladnim mlekom i ostavite da se potpuno ohladi.

2. Margarin sobne temperature izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte plazma keks i mešajte. Sok od pomarandže dolivajte postepeno. Orahe dodajte na kraju. Treba da dobijete finu smesu nelepljivu, a to morate same osetiti kad je baš takva. Smesu rasporedite po biskvitu i ostavite na hladnom dok pripremate karamel.

3. Belanca izmutite sa šećerom u čvrstu penu, dodatne tri kašike šećera istopite na laganoj vatri u tećni karamel, pazeći da ne gori i da se ne dimi. U tankom mlazu na kašičicu dodajte istpoljen karamel u belanca koja mutite mikserom na većoj brzini. Morate biti dosta brzi jer karamel se brzo steže, ukoliko se stegne, otopite ga ponovo. Kad istrošite sav karamel, mutite još nekoliko minuta da se smesa dobro stegne i postane čvrsta. Pazite da se ne opečete! Šam rasporedite po plazmi,naseckajte orahe i probajte prvi zalogaj. Bićete oduševljeni!

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike