Elizabetina kajgana i jaja iz rerne Čarlsa III: Kako se pripremaju jaja u Bakingemskoj palati koja očigledno utiču na dužinu života

22.09.2022

12:39

0

Autor: Z. A.

I kraljevska porodica voli jaja

Elizabetina kajgana i jaja iz rerne Čarlsa III: Kako se pripremaju jaja u Bakingemskoj palati koja očigledno utiču na dužinu života
Jaja - Copyright Pexels

Kraljica je mrtva, živeo kralj!

To je poslednje dve sedmice gotovo pozdrav na ulicama Velike Britanije, a ceo svet je preplavljen je raznim poznatim i manje poznatim navikama iz života ove porodice koja je pod lupom medija.

Pošto smo videli skoro sve uglove kraljevskog života, došli smo i u posed dve recepture za pripremu jaja u kraljevskoj kuhinji.

Prva je kajgana kraljice Elizabete – u koju idu dva neočekivana a zdrava sastojka:

Nutricionisata Lea Holms je pre nekoliko godina od kuvarice kraljice Elizabete Druge dobila recept za kajganu s dva neobična sastojka. Kako tvrdi, kraljica je obožavala kajgana spremljenu po ovom receptu i često ju je doručkovala.

- Volela je da započne dan doručkom punim proteina, a ovo je jelo koje je posebno volela - napisala je Holmes na svojoj veb-stranici. - Otkako sam pre nekoliko godina dobila ovaj recept, redovno pravim jaja po njemu i spektakularna su – nastavila je Holms.

Prema receptu, neposredno pre nego što bi se jaja na tiganju stvrdnula, dodaje im se limunova korica i muskatni orah, pa se na laganoj vatri umešaju u smesu, a doručak se na kraju ukrasi biberom i vlašcem.

simplisticallyliving.com
 

Budući da su jaja bogata proteinima, a siromašna kalorijama, mogu vam pomoći da se duže osećate sitima i održite nizak nivo šećera u krvi. Jaja sadrže antioksidanse zvane lutein i zeaksantin, koji pomažu u prevenciji očnih poremećaja, poput katarakte i makularne degeneracije. Takođe su dobra za srce jer povećavaju nivo lipoproteina visoke gustine (HDL) ili dobrog holesterola i smanjuju nivo lipoproteina niske gustine (LDL) ili lošeg holesterola.

Muskatni orah bogat je miristinom, organskim jedinjenjenjem koje sprečava oslobađanje enzima koji podstiču stres, dok je limun fantastičan alat za jačanje imunosistema zbog sadržaja vitamina C.

Profimedia
 
A omiljeni doručak kralja Čarlsa III su jaja iz rerne

Uz recept za omiljeni doručak Njegovog veličanstva Čarlsa III, koji je britanska kraljevska porodica objavila na svojim društvenim mrežama, stoji i napomena – kad god ste u mogućnosti da pripremite ovo jelo, koristite organski uzgojene sastojke.

A potrebno vam je 100 g spanaća, koji treba da prelijete vrelom vodom da se „ugasi“, 1 svež čeri paradajz, može i sušeni, 35 g polumekog sira (Njegovo veličanstvo voli britanske brendove, kao što su Tunvorth ili Golden Cenarth, a možete potražite dostojnu zamenu kod vaših lokalnih proizvođača), 1 jaje, 80 ml slatke pavlake, 15 g rendanog tvrdog sira (Njegovo veličanstvo koristi Old Vinchester, možete koristiti naš omaći rendani), sveži listovi bosiljka, malo putera.

Foto: Tanjug/AP/Yui Mok
 

Kako se priprema:

Manju vatrostalnu posudu premažite puterom, a dno prekrijte listovima spanaća koje ste prethodno „ugasili” vrelom vodom, ostavljajući malu rupu na sredini posude.

Paradajz isecite na četvrtine i poređajte ih na spanać. Izmrvite mekši sir preko spanaća, između četvrtina paradajza.

Dodajte iscepane listove bosiljka i začinite solju i biberom. Razbijte jaje u rupu u sredini. Spanać prelijte kremom, pazite da ne prospete jaje. Pospite rendanim parmezanom i stavite u rernu na 180 stepeni 8-10 inuta. Izvadite ga i ostavite da se malo odmori pre serviranja.

Profimedia
 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike