Recept dana: Eton Mess - tradicionalni britanski „neuredni“ desert koji nastanak duguje jednom nestašnom psu

20.07.2022

05:47

0

Autor: D. R.

Legenda kaže da je ovaj popularni engleski desert nastao kad se Pavlova torta zgnječila i promenila oblik

Recept dana: Eton Mess - tradicionalni britanski „neuredni“ desert koji nastanak duguje jednom nestašnom psu
profimedia-0351385095 (1) - Copyright Profimedia

U originaloj verziji recepta ova poslastica priprema se sa jagodama, a odlična je i sa ribizima, malinama, kupinama pa čak i bananama.

Eton Mess je tradicionalni engleski desert koji se sastoji od izmrvljenih puslica, voća i šlaga. Savršen je brzinski letnji recept koji će vas oduševiti već kod prvog zalogaja.

Postoji više varijanti priče koja govori o tome kako je nastao ovaj ukusni „neuredni“ kolač, a najpoznatija je priča o Pavlovoj torti i nestašnom psiću. Legenda kaže da se dvatesetih godina prošlog veka u Etonu, poznatoj engleskoj privatnoj školi za mladiće, održavala utakmica kriketa.

Pavlova torta sa jagodama je čekala momke da završe sa utakmicom kako bi mogli da se počaste na pikniku. Međutim, jedan uzbuđeni labrador je seo na korpu u kojoj se nalazila torta i zgnječio ju je. Dečacima nije smetalo što će jesti tortu u neurednoj varijanti pa su Englezi dobili novi recept koji je danas upisan u kuvare njihove tradicionalne hrane.

U nastavku pročitajte jednostavni recept za Eton Mess sa voćem koje sami želite, a ako vam se ne mili da uključujete rernu, puslice nabavite u poslastičarnici i tako skratite vreme pripreme. 

Sastojci:

Za puslice:

  • 4 belanca
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
Profimedia
 

Za kremu:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g maskarpone sira
  • 150 g sladoleda od vanile

Za voćni preliv:

  • 200 g malina (ili jagoda, ribizli, banana...)
  • 4 kašike šećera

Priprema:

Najpre pripremite puslice. Zagrejte rernu na 120 stepeni. Belanca umutite u čvrst sneg i postepeno im dodajte šećer. Mutite mikserom najmanje 15 minuta. Stavite belanca u poslastičarsku kesicu pa na papir za pečenje istisnite dve velike puslice. Stavite u rernu na sat vremena. Pustite da se puslice potpuno ohlade.

Pomešajte slatku pavlaku, sir i sladoled od vanile u ujednačenu smesu.

Odvojite nekoliko svežih malina za ukras, a ostatak stavite na šporet i dodajte im 4 kašike šećera. Kada se napravi preliv od malina (ili voća za koje ste se već odlučili), ohladite ga.

Puslice izlomite, stavite u čašu, prelijte kremama i ukrasite svežim voćem.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike