Recept dana: Pita s karamelizovanim trešnjama, poslastica kakvu još niste probali
Ljubitelji ovog slasnog voća će biti i više nego zadovoljni
Teško da i vama trešnje nisu među omiljenim voćem. Pored toga što obožavate da ih jedete u svežem obliku, budite sigurni da ćete ih voleti i kada ih iskombinujete sa karamelom i testom.
Njihova sezona je počela i treba ih iskoristiti na najbolji mogući način.
Pita sa karamelizovanim trešnjama odlično ide nakon nekog laganog ručka, recimo lazanja sa slanim rozen korama, idealan je izbor i kada imate goste, ali i kada želite samo da se zasladite zajedno sa svojim ukućanima.
Kako vam nije potrebno niti mnogo sastojaka, niti mnogo vremena, bacite se odmah na najslađi posao.
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna
- 70 g maslaca
- 70 g kiselog mleka
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
Za nadev:
- 500 g trešanja
- 100 g šećera
Priprema:
Šećer sipajte ravnomerno u posudu za pečenje namazanu maslacem i stavite u rernu zagrejanu na 150 C da se karamelizuje.
Trešnje očistite od koštica, pa ih poređajte preko karamela i pecite dok ne omekšaju.
Brašno prosejte i dodajte maslac isečen na parčiće, pa mikserom ili rukama zamesite da dobijete mrvičasto testo.
U kiselo mleko dodajte so i sodu bikarbonu, pa dodajte u brašno. Sve dobro sjedinite.
Testo razvijte oklagijom da bude što tanje, pa ga stavite preko trešanja u tepsiji i lagano ušuškajte krajeve.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C nekih 15-ak minuta ili dok korica ne porumeni.
Dok je pita još vruća prevrnite je na na odgovarajucu tacnu i ostavite da se ohladi. Testo bi sada trebalo da bude dole, a trešnje gore.
Isecite, na vrh parčića možete dodati kuglu sladoleda, poslužite i uživajte.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari