Recept dana: Najjednostavniji domaći džem od jagoda bez konzervansa, smazaće se za jedno popodne

25.05.2022

05:37

0

Volimo ih sveže, u kolačima, sladoledu, smutijima i soku, ali obožavamo i džem od njih

Recept dana: Najjednostavniji domaći džem od jagoda bez konzervansa, smazaće se za jedno popodne
profimedia-0522597710 - Copyright Profimedia

Ovo mirisno voće je jednostavno neodoljivo u svim varijantama.

Ima li išta slađe od parčeta hleba sa džemom? Ili, još bolje, palačinki nafilovanih džemom od jagoda. Sigurni smo da se slažete sa nama da je to kombinacija koja je dobrodošla u bilo koje doba dana.

Naravno, nije svejedno koji džem je u pitanju - nama je uvek nekakao draži onaj domaći u odnosu na kupovni, i radujemo se kada se u domu nađe pokoja pažljivo upakovana tegla.

Kako je sezona jagoda u jeku, pred vama je, sasvim prirodno, predlog da sami napravite džem, i to po receptu koji vam neće oduzeti previše vremena, ali i zbog kog ćete sigurno dobiti titulu najboljih modernih domaćica.  

Sastojci (za 500 g džema): 

  • 1 kg očišćenih jagoda
  • 500 g šećera
  • Sok od jednog limuna

Priprema:

Nakon što očistite jagode od peteljki, presecite ih na pola, pa stavite u široku šerpu i to za koju znate da joj dno ne zagoreva. 

Zatim pospite jagode šećerom, i ostavite da odstoje tako 30 minuta kako bi pustile sok. Čak možete ovo sve da uradite i uveče, pa ostavite jagode da odstoje preko noći - što duže to bolje.

Profimedia
 

Sada prelazite na proces kuvanja. Jagode blago izgnječite, pa uključite ringlu na najjače, sve dok smesa ne proključa. Onda smanjite na umerenu temperaturu, i ostavite džem da se krčka oko sat vremena. 

Bitna napomena - smesa sve vreme peni, i potrebno je da tu penu u konitnuitetu sklanjate pomoću kašike. Zapravo, kada prestane da peni, to znači da je vaš džem gotov. 

Skinite sa ringle, pa dodajte sok od limuna i blago sve promešajte.

Sada prelazite na punjenje tegli. Tegle treba prethodno da zagrejete u rerni na 100 stepeni, pa da još vruć džem sipate u njih. Zatvorite ih, okrenete za čas naopako kako bi se napravio vakum, i ostavite da se ohlade. 

Kada su se poptuno ohladile, stavite ih na hladnije i mračno mesto, gde ih čuvate.

Naravno, jednu odmah otvorite i uživajte u ukusima svog domaćeg džema od jagoda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike