Kuvari otkrivaju kako da lignje ne budu gumene i žilave i u kom napitku da ih marinirate da bi bile posebno mekane

18.05.2022

12:59

0

Neposredno pre kuvanja ih potopite u mleko ili limunov sok

Kuvari otkrivaju kako da lignje ne budu gumene i žilave i u kom napitku da ih marinirate da bi bile posebno mekane
Lignje 2 - Copyright Pixabay

Iako lignje mnogi obožavaju, većina izbegava da ih priprema kod kuće, jer smatraju da je procedura komplikovana. Međutim, ukoliko primenite nekoliko jednostavnih trikova koje koriste profesionalni kuvari, nemate razloga za brigu.

Evo šta treba da uradite da bi bile manje žilave i ukusnije, odnosno pripremljene kao u najboljem restoranu.

Pre svega, prilikom kupovine, potražite lignje koje imaju čvrsta i sjajna tela. Obavezno zaobiđite one koje imaju ružičastu ili ljubičastu nijansu. I zapamtite - što su lignje manje, tekstura je nežnija a meso mekanije.

Sledeći korak se odnosi na omekšavanje lignji. Da biste to uradili, lupite ih, lagano, nekoliko puta sa svake strane. Koristite kuhinjski čekić ili tiganj koji je malo teži. Naravno, vodite računa da ne "pocepate" meso.

Kada budete izlupali lignje, isecite ih na trake ili kolutove, a pipke ostavite cele ili ih, ukoliko su preveliki, prepolovite. Ukoliko želite da ih isečete na kolutove, potrebno je da telo lignje isečete poprečno na željenu debljinu. Ukoliko želite da napravite trake, isecite duž vidljivog šava koji ide duž tela, a zatim ga otvorite kao knjigu i isecite.

Iako se većina lignji prodaje već očišćena, ipak proverite prstom da nije neki deo ostao neočišćen. Pod mlazom hladne vode ih operite, a zatim ih osušite papirnim ubrusima. Morate praviti brze poteze, da se papir ne bi zalepio za lignje.

Pixabay
 

Ukoliko ih pržite ili pohujete, potrebna im je vrlo kratka termička obrada - oko dva minuta. Ulje treba da bude jako zagrejano i da ga ima u dovoljnoj količini da skroz prekrije lignje. Ukoliko ih dugo budete pržili, postaće žilave i suve.

Ako se odlučite za kuvanje, princip je potpuno suprotan - što ih duže budete kuvali, biće sve mekše. Preporuka je da vatra bude slaba do umerena, a minimalno vreme je 35 minuta. Nikako nije dobro da skuvana lignja bude žilava, a takva ni najmanje nije prijatna za konzumaciju.

Pečene lignje su takođe preukusne, a ukoliko to radite na ploči ili roštilju, potrebno je da ih stavite da se peku sa veoma malo masti, nakon što temperatura dostigne najvišu tačku. Tako ćete dobiti mekane i ukusne lignje koje će se odmah zapeći. Naravno, dobiće boju i biće spremne da ih okrenete i sa druge strane na kratko. Ceo proces ne treba da traje duže od 4-5 minuta.

Pixabay
 

Takođe, mali trik koji možete da primenite da biste dobili mekanu lignju, jeste da ih, pre pećenja, kuvanja ili prženja, potopite u mleku. Očišćene lignje stavite u posudu sa svežim mlekom minimum 30 minuta pre pripreme. Možete ih potopiti i u limunov sok i to 15-ak minuta pre nego počnete da ih pržite.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike