Recept dana: Dan i noć kocke su jednostavan i pristupačan kolač koji su smislile naše bake da se sladimo, a mi na njega zaboravili
Jednostavan kolač koji pleni izgledom i ukusom
Starinske dan i noć kocke jedan su od onih poslastica naših baka za koje koje smo recepturu prepustili vremenu i skoro zaboravili.
Jednostavno se prave, a fil od čokolade prava je rapsodija za sve sladokusce i čokoladoljupce.
Pritom, izgleda veoma dekorativno, pa će biti ukras svake svečane trpeze, a sastojci za pripremu su veoma jednostavni i većinu sigurno već imate kod kuće.
Sastojci:
Za koru
- 5 jaja
- 200 g margarina
- 250 g šećera
- 300 g brašna
- 100 ml mleka
- 2 kašike kakao praha
Za krem
- 2 žumanca
- 140 g šećera
- 180 g čokolade za kuvanje
- 9 kašika mleka
- 100 g oraha
- 150 g margarina
Za ukrašavanje
- sitnije naseckani orasi
Priprema:
1. Za pripremu kora prvo umutite penasto belanca, pa dodajte šećer, a zatim i žumanca. Mutite dok se šećer ne rastopi, pa umešajte brašno varjačom, a zatim dodajte mleko i penasto umućen margarin. Sve dobro izmešajte da se sjedini, pa masu podelite u dva dela. U jedan dodajte dve kašike kakao praha, a drugi ostavite žut. Podmažite dva pleha sa malo ulja i brašna ili ih obložite pek papirom, pa ispecite obe kore na 180 stepeni oko 20 minuta.
2. Za fil rastopite čokoladu sa mlekom i šećerom i u to dodajte žumanca, pa sedam, osam minuta prokuvajte na tihoj vatri. Posebno umutite margarin, pa kada se čokolada prohladi, dodajte joj penasto umućen margarin i orahe. Sve to dobro umutite mikserom da se fil sjedini.
3. Fil podelite na dva dela, s tim što bi jedan deo trebalo da bude manji. Na tacnu prvo stavite žutu koru, pa je pogato namažite filom, a preko nje crnu koru. Preko crne kore ponovo premažite fil i pospite seckanim orasima. Kada se potpruno ohladi, secite na kocke i služite.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari