Informišite se zbog kojih „sitnica“ sigurno padate na tehničkom pregledu

18.11.2020

10:35 >> 11:15

0

Autor: Z. A.

Iznenadićete se šta bi sve moglo da vam promakne

Informišite se zbog kojih „sitnica“ sigurno padate na tehničkom pregledu
Copyright Pexels/ Erik Mclean

Možda je vaš auto generalno u odličom stanju, ali zbog neke naoko sitnice možete da padnete na tehničkom pregledu i da zatim potrošite mnogo vremena i nerava da to sredite, a onda da se vratite na tehnički…

Pre nešto više od dve godine, kada je počela primena novih propisa na tehničkom pregledu, situacija je bila veoma haotična. Nemilosrdno se obaralo i zbog banalnih stvari, pošto ni kontrolori na tehničkom nisu znali šta je dozvoljeno, a šta nije, podsećaju „Polovni automobili“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Šta sve treba da uradite da bi vam svaka vožnja autom bila bezbednija i udobnija

Pogledajmo zbog kakvih „sitnica“ i danas možete da padnete na tehničkom pregledu:

Prljav auto – Ovo je najbanalnija stvar koju sebi možete da dozvolite, pošto tehnički pregled neće biti ni započet. Naime, auto mora da se slika, a tehnički pregled može da bude kažnjen ukoliko obavi pregled prljavog vozila. Gubite zakazan termin, što znači da morate da zakazujete novi…

Pregorela sijalica – Kod nekih automobila zamena sijalice u faru je veoma laka, a kod nekih morate da skidate branik ili točak. Možda umete sami to da uradite čim izađete sa tehničkog, a možda nemate ni približnu ideju odakle da počnete, pa morate u servis. Zato na vreme proverite sva svetla: kratka, duga, dnevna svetla ako ih ima, prednja svetla za maglu, zadnja svetla za maglu, stop svetla, migavce (levi, desni, sva četiri), poziciona svetla (pozicije), svetla koja osvetljavaju registarske tablice…

LED trake koje „glume“ dnevna svetla – Ovakva „aftermarket“ dnevna svetla ne prolaze tehnički odavno.

„Aftermarket“ retrovizori – Neki vozači, naročito na starija vozila, ugrađuju drugačije retrovizore, koji deluju atraktivnije (bojom, oblikom, oblikom nosača…) ili imaju neke funkcije koje fabrički nisu imali. Čak i ukoliko su retrovizori potpuno funkcionalni i bezbedni, postoji mogućnost da na tehničkom pregledu zaključe da nisu fabrički ugrađeni i da zbog toga ne prođete.

Pexels

Točkovi nestandardnih dimenzija – Fabrika je predvidela standardne dimenzije točkova za određeni model. Često mogu da se biraju i tri veličine felni (npr. 15, 16 ili 17 inča) u kombinaciji sa odgovarajućim dimenzijama pneumatika. Ukoliko stavite gume van predviđenih dimenzija, najverovatnije nećete imati problema na tehničkom, osim ako baš ne preterate.

Nestalo vam je plina – Ako auto ima TNG (plin) ili CNG (metan) uređaj, mora da se testira na oba goriva po pitanju izduvnih gasova.

Istekao rok prve pomoći – Rok kompleta je pet godina. Datum proizvodnje i rok isteka pišu na kutiji prve pomoći, tako da morate da kupite novu – ne vredi da zamenite određene stavke kojima vremenom mogu da se izmene karakteristike.

Brisači – Moraju da rade i prednji i zadnji, za koje mnogi vozači ne znaju ni kako da ih aktiviraju, a morate da imate i funkcionalne prskalice, što neće moći da se proveri ako vam je nestalo tečnosti za pranje vetrobrana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Kako da akumulator traje duže? Primenite savete i ne brinite za garanciju

Registarske tablice učvršćene pop nitnama – Ako su vam ikada nestale jedna ili obe tablice, znate šta su muke… Dobijate novu registarsku oznaku i druge tablice, a to znači da morate da uzmete i novu saobraćajnu dozvolu i novu nalepnicu za vetrobran. Naravno, sve to plaćate.
Takođe zbog nove registarske oznake morate da se javite osiguranju, a ima tu i drugih stvari (mesečna parking karta, paket „pomoć na putu“, zelena karta…). Zato nije retkost da revoltirani vozači dodatno učvrste registarske tablice pop nitnama. Međutim, to je zabranjeno – zato možda odbiju da vas puste na tehničkom pregledu.

Obavezna oprema – Morate da imate sigurnosni trougao, prvu pomoć, sajlu za vuču (ili kanap ili „rudu“), rezervni točak – osim ako nemate komplet za popravku probušene gume ili run-flat pneumatike i reflektujući prsluk. Rezervne sijalice i aparat za gašenje požara nisu obavezni.

Pixabay

Skinuli ste naslone za glavu sa naslona zadnje klupe – Kod nekih automobila moraju da se skinu nasloni za glavu sa naslona zadnje kupe da bi se naslon preklopio kada se prevoze neki veći ili duži predmeti. Ukoliko ste zaboravili da ih vratite, možete da padnete na tehničkom.

Poskidajte ukrase – Nećemo ulaziti u to čime sve ljudi ukrašavaju svoja kola, od neobičnih ručica menjača, preko “obrva” na farovima, do lasera koji projektuju logo ili neki natpis ispod vrata kada ih otvorite. Uglavnom, poskidajte one koji očigledno mogu da budu problematični, pošto dovodite kontrolore na tehničkom u nezgodnu situaciju – oni zbog takvih sitnica mogu da budu oštro kažnjeni od strane inspekcije.

Oštećenje vetrobrana – Na početku primene novih propisa nije bilo gotovo nikakve tolerancije, da bi zatim zvaničnici MUP-a i drugih institucija objasnili da manja oštećenja na vetrobranu nisu dovoljan razlog da padnete na tehničkom pregledu. Na primer, zvezdasta naprslina prečnika do jedan centimetar ili linijska dužine do 10 centimetara su prihvatljive ukoliko ne ometaju vozača. Ova problematika nije precizno definisana, tako da se ostavlja kontroloru na tehničkom da proceni stanje.

ČITAJTE I: Pripazite: Jesenje lišće može da ošteti vaš automobil!

Upaljena lampica za isključen vazdušni jastuk – Recimo da imate bebu koju vozite na prednjem sedištu i zbog toga ste deaktivirali suvozački vazdušni jastuk. Zbog toga svetli lampica na instrument tabli. Međutim, na tehničkom pregledu ne sme da svetli, pošto to može da se protumači kao znak neispravnosti. Zato gledajte da aktivirate vazdušni jastuk pre nego što dođete na tehnički pregled, pošto neki vozači ne znaju ili zaborave kako se to radi, iako je uglavnom vrlo jednostavno.

Svetli „ček-endžin“ lampica – Ova lampica može da upozorava na zaista brojne stvari, od najbanalnijih do veoma ozbiljnih, u zavisnosti od starosti automobila i drugih faktora. Možda ste i bili kod majstora koji je proverio auto i zaključio da možete slobodno da vozite još nekoliko dana ili čak nedelja, dok ne budete imali vremena da ostavite auto duže u servisu. U međuvremenu stiže vreme za registraciju, vi morate na tehnički, a lampica svetli – kontrolori na tehničkom ne smeju da vas puste.

Svetli lampica za koju čak ne znate ni šta znači – Kod savremenih automobila postoje brojne lampice koje mogu da upozoravaju na sve i svašta ili jednostavno obaveštavaju o nečemu. Međutim, vi niste čitali uputstvo i ne znate uopšte o čemu je reč – tako ste kupili auto i vozili ga već pola godine bez ikakvih problema. Kontrolor na tehničkom verovatno neće da se konsultuje sa vama, nego će vam reći da to sredite i da onda dođete.

Sportski filter vazduha – Utiče na karakteristike motora i automatski nije po propisima. Naravno, govorimo o filterima koji upadaju u oči čim se podigne hauba.

Pokvarena ručka za otvaranje vrata – Možda vašoj deci ne smeta da ulaze u kola samo kroz desna vrata, ali kontrolor na tehničkom pregledu neće biti srećan kada otkrije da leva vrata ne mogu da se otvore.

Katadiopter, otpao ili pukao – Iako vam možda deluje banalno, pošto katadiopter ne svetli, već “samo” reflektuje svetlost, ukoliko nedostaje ili je oštećen, zbog toga možete da se nađete u problemu.

Pexels

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Za dete van sedišta roditeljima preti zatvor: Kazne prema novom pravilniku za vožnju mališana

* Šta mogu biti dodatne nedoumice:

Koliko vremena imam da se vratim na tehnički pregled bez ponovnog plaćanja?

Tri radna dana. Na primer, u Hrvatskoj je rok 15 kalendarskih (ne radnih) dana.

Da li se ponovo obavlja kompletan tehnički kada sredim auto i dođem ponovo?

Ne – proveravaju se samo stvari koje prilikom prve posete nisu bile u redu.

Da li je „krilo“ različite boje problem?

Ne – zbog toga ne mogu da vas obore na tehničkom. Na primer, udaren vam je auto, vi ste kupili polovno „krilo“ u drugoj boji, ali ne želite da date 50 evra za farbanje ili niste stigli da ga ofarbate. Pravilnik koji uređuje ovu oblast kaže:

„Vozilo može biti višebojno, bojeno ili prelepljeno folijom. Vozilo može biti i bojeno/prelepljeno na način koji predstavlja sliku odnosno totalni reklamni dizajn. U slučaju prelepljivanja celog vozila, boja vozila je preovlađujuća vidljiva boja.“

Zaključak

Situacija i dalje nije ista na svim tehničkim pregledima, pa može lako da se desi da vas zbog nečega na jednom tehničkom obore, a na drugom puste.

Kazne za tehničke preglede kao firmu (pravno lice) i samog kontrolora koji obavlja tehnički pregled su izuzetno oštre i kontrolori su opravdano vrlo oprezni kada su neispravnosti u pitanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike