Ne preterujte sa ovim u automobilu – može da vam strada zdravlje

02.12.2021

10:40

0

Sedišta u pojedinim vozilima imaju nekoliko stepeni grejanja i hlađenja, a preterivanje može izazvati hronične probleme

Ne preterujte sa ovim u automobilu – može da vam strada zdravlje
Copyright Pexels

Uz kožna sedišta u današnjim modelima po pravilu dolazi i grejanje, funkcija koju naročito cenimo zimi. Zahvaljujući grejanju sedišta, pre ćemo se zagrejati nego što se ugreje kabina vozila.

Nešto ređe, automobili (uglavnom visoke klase) nude i opciju hlađenja, odnosno, ventiliranja sedišta.

Uz prijatan osećaj u letnjim i zimskim mesecima, mogu se pojaviti i dugoročne neugodnosti koje ćete lečiti godinama. Urolozi najbolje znaju o čemu je reč, bilo da se radi o muškarcima ili ženama.

Na primer, nije dobro da vam tokom dužeg puta leti sve vreme duva hladan vazduh iz ventilacije. Oni koji imaju tegobe ili ih žele izbeći, preko nogu i drugih osetljivih delova tela staviće nekakav prekrivač ili majicu kako bi zaštitili bešiku, a muškarci da bi zaštitili i svoju prostatu.

Uz ventilaciju/klima-uređaj, u mnogim modelima postoje sedišta sa dodatnim funkcijama, poput grejanja i hlađenja. Iako se radi o prijatnim dodacima u automobilu, koji povećavaju komfor u vožnji, posledice mogu biti teške i trajne, ukoliko preterate sa njihovim korišćenjem, što potvrđuju i urolozi.

Pixabay
 

Pojedina sedišta u vozilima imaju nekoliko stepeni grejanja i hlađenja, a preterivanje može izazvati hronične bolesti. Na primer, hlađenje sedišta može prouzrokovati bolesti kao što je prostatitis.

Dakle, svi koji imaju problema sa hroničnom upalom prostate moraju da vode računa kada koriste hlađenje sedišta i klima-uređaj. Kao što prostata ne podnosi da putujete 10 sati bez ikakve pauze i da ne obavite mokrenje.

Preporuka urologa je da se minimalno na svaka dva sata napravi pauza za odlazak u toalet. Naravno, to će dobro doći i celom telu – kičmi, nogama, rukama, vašem vratu, prokrvljenosti, mozgu…

Sa druge strane, grejanje sedišta može da ima blagotvorno dejstvo i čini dobro mokraćnoj bešici i prostati, ali bi trebalo istovremeno pripaziti na jačinu grejanja jer je poznato da visoka temperatura nije dobra za testise.

Unsplash
 

Osim toga, visoka temperatura na našem telu može dovesti do znojenja, a kad se spoje vlažno i toplo rezultat su često ojed i gljivice. Ukoliko na telu imate takve male ranice, a zatim grejanjem sedišta izazovete znojenje, velika je šansa da ćete pogoršati situaciju.

Moglo bi doći do pojave i pogoršanja gljivične infekcije u nekim tkivima i pregibima na telu.

Zbog svega navedenog, grejanje i hlađenje sedišta treba koristiti razumno i odmereno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike