Pet trikova koji će vam pomoći da izbegnete odlazak kod majstora

28.11.2021

09:30

0

Slušajte svoj auto, održavajte ga i služiće vas i duže nego što mislite

Pet trikova koji će vam pomoći da izbegnete odlazak kod majstora
neonbrand-2K_-PG95qlI-unsplash - Copyright Unsplash

Pravilno funkcionisanje naših automobila zavisi od brojnih sitnica koje čine jednu komplikovanu konstrukciju u kojoj ništa ne sme biti zanemareno, jer je sled događaja nakon najmanjeg kvara uglavnom uzročno-posledičan.

Ljudi često misle da bez nečega mogu da prođu, da još uvek nije potrebno zameniti nešto što je dotrajalo jer može još malo da izvuče, što nažalost često dovodi do vezanih kvarova i veće štete tokom vremena, što je posebno slučaj sa modernim vozilima koja su projektovana tako da i zbog promene sijalice moramo ići kod majstora.

Sva sreća, ovo nije uvek slučaj i uvek postoje sitnice koje možemo sami uraditi ili ako to ne želimo ili nismo vični, jednostavno moramo naučiti da ih proveravamo kako bi smo svoje vozilo na vreme odveli kod doktora i sprečili bilo kakve komplikacije.

Predstavljamo vam nekoliko stavki koje bi uvek trebalo da imate na umu, kako biste sprečili buduća oštećenja, naučili da slušate svoj automobil i da ga na pravi način upoznate, održavajući ga u savršenom maniru, kako bi on vama služio kako treba u godinama koje pred vama stoje.

 1. Menjajte brisače

Brisači su nešto što gotovo uvek padne u zapećak i setimo ih se tek onda kada krenu da nam deru šoferšajbne koje nisu nimalo jeftine i od njihovog kvaliteta zavisi prozirnost i odsjaj koji ćemo imati tokom vožnje. Sa lošim brisačima, daleko lošije ćete videti stvari ispred sebe tokom snažnih kišnih ili snežnih padavina. Ukratko, loši brisači mogu biti veoma opasni i dovesti do izazivanja incidenata.

Loši brisači zapravo mogu i izgrebati vaše šoferšajbne takođe, što rezultira daleko većim troškovima popravki od jednostavnog menjanja ovih više nego bitnih stavki.

Unsplash
 

Brisači su veoma jeftine stavke i potpuno su laki za zamenu, tako da je veoma važno da ih menjate s vremena na vreme, kako vam se ovakve ali i druge stvari, nalik mrljanju i magljenju vaših očiju ne bi događale u budućnosti.

2. Pregled kočionog sistema

Nevezano sa tim gde tragate za pravim savetima za održavanje automobila, kočioni sistem će se uvek naći na listi. Automobil koji ubrza mora se zaustaviti bezbedno, stoga, kočnice predstavljaju jedan od najvažnijih faktora na vašem automobilu.

Pregled, vizuelni i slušni, definitivno će vam pomoći da se zaustavite ili stanete kada je potrebno zbog toga što će dovesti do održavanja kočionog sistema u savršenom stanju, što je pre svega, pitanje bezbednosti. Nikada nemojte zanemarivati ovaj ključni segment vašeg vozila, niti praviti kompromise prilikom izbora kočnica zbog uštede novca.

Pexels
 

Ne postoji određena pređena kilometraža koja ograničava vaš pregled kočnica, tako da je najbolje da ih proverate na svaki mesec ili tri meseca u krajnjem slučaju. Provera kočnica vizuelno često je veoma lak proces i jednostavno je potrebno da osvetlilte lampom unutar felne kako biste videli kočione rotore i klešta.

Osigurajte da je ostalo najmanje četiri milimetra materijala na kočionim kleštima i da ne postoji previše rđe na njima ili rotorima.

3. Podmazujte brave

Jedna veoma lagana stvar o kojoj većina vozača ne razmišlja jeste podmazivanje brava na vratima makar jednom godišnje, ako već ne može češće. Možda možete smatrati da ovo nije nešto preterano bitno, ali vaš automobil poseduje određeni zvuk prilikom otvaranja vrata i nepodmazane brave često mogu dovesti do toga da model deluje kao da je u veoma lošem stanju.

Podmazivanje brava na vratima veoma je prosto i sve što je potrebno jeste da se kupi sprej koji omogućuje lak pristup bravama modela i koji će ih održati u dobrom stanju.

4. Proveravajte i održavajte nivoe tečnosti 

Ovde se osvrćemo na servo, kočione i transmisione tečnosti, kao i tečnosti za hlađenje vašeg automobila. Sve ove tečnosti predstavljaju bitne stavke za vaš motor baš kao i njegovo ulje. Servo sistem je standard u automobilima današnjice i on jednostavno neće raditi kako valja ukoliko njegovoj pumpi ili crevima nedostaje tečnosti u rezervoaru.

Transmisiona tečnost takođe je veoma važna za menjač, kao i motorno ulje za vaš agregat. Sa previše niskim nivoom fluida u menjaču, pojaviće se problemi sa ovom ključnom komponentom automobila, koja je veoma skupa za popravljanje.

Unsplash
 

Tečnost za hlađenje ima zadatak da održava temperaturu motora u normalnim granicama, zbog toga je potrebno da nivo vode u hladnjaku uvek bude na maksimumu i ukoliko se pojavi bilo kakvo curenje, da ono bude sanirano u najkraćem mogućem roku.

Možete proveriti servisnu knjižicu svog modela kako biste locirali sve rezervoare za različite tečnosti, ali zapamtite da, a ovo je veoma važno za nove vozače, nikada ne otvarate čep hladnjaka kada je automobil vreo ili prokuva, pustite ga da se malo ohladi kako ne biste završili kao jastog u loncu.

5. Pranje automobila

Jedan od najvažnijih saveta za pravilno održavanje automobila jeste njihovo pranje u okviru od jedne do dve nedelje, kako bi se sprečila oštećenja boje na karoseriji i nastajanje rđe. Tokom hladnijih meseci ili onda kada živimo pokraj mora, susrećemo se sa velikom količinom soli na putevima i u vazduhu, tako da ova stavka postaje još važnija.

Unsplash
 

Ukoliko postavite dva deset godina stara automobila jedan pored drugoga, od kojih je prvi pran redovno, a drugi nije, definitivno ćete primetiti neverovatnu razliku između njih, čak i ako vam je dioptrija poveća.

Vosak je savršeno rešenje koje je dobro primenjivati na svaka tri meseca kako bi se dodatno zaštitila farba automobila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike