Daleko ispred svog vremena: Jedan auto je još 1986. imao ekran osetljiv na dodir (VIDEO)

13.10.2021

08:30

0

Prošla su vremena kad se o automobilima razgovaralo u okviru dizajna i performansi. Sada su bitne neke druge stvari, a posebno karakteristike "infotainmenta"

Daleko ispred svog vremena: Jedan auto je još 1986. imao ekran osetljiv na dodir (VIDEO)
MotorWeek - Copyright Printscreen/YouTube, MotorWeek

Ekrani osetljivi na dodir danas su dostupni u gotovo svim novim modelima, ali malo je poznato da su se prvi automobili koji su imali "tačskrin" pojavili još sredinom osamdesetih godina 20. veka.

"Sistem Graphic Control Center" (GCC), koji se ugrađivao u model "Buick Riviera" od 1986, predstavlja preteču savremenih ekrana multimedijalnih uređaja u automobilima.

Za razliku od današnje "tačskrin" tehnologije, GCC je koristio katodnu cev kakvu su imali stariji modeli televizora ili kompjuterskih monitora, piše b92.rs.

Sadržajima i funkcijama ovog sistema pristupalo se preko označenih pravougaonih polja na monohromatskom ekranu dimenzija 4x3 inča koji se nalazio na vrhu centralne konzole.

GCC sistem imao je za tadašnje standarde veliki izbor sadržaja, poput putnog kompjutera, kontrole klima uređaja, radija, pa čak i mini dijagnostičkog centra koji je pratio stanje motora i kočnionog sistema.

Pogledajte kako je izgledao multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir u modelu "Buick Riviera" za 1987:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike