Četvrtina vozača ignoriše ovaj signal, a on ih može spasiti skupih servisa

14.03.2021

10:50 >> 09:24

0

A rezultati istraživanja da li su savesnije žene ili muškarci, prilično će vas iznenaditi

Četvrtina vozača ignoriše ovaj signal, a on ih može spasiti skupih servisa
Copyright Profimedia

Mnogi ljudi i dalje žive u uverenju da signalne lampice ne pokazuju pravi, niti opasan kvar.

Ako spadate u red onih koji na upaljenu signalnu lampicu “check engine” reaguju odmahivanjem ruke i odlaganjem posete servisu uzdajući se u vlastitu dijagnostiku, rezultati studije vas neće iznenaditi.

Svaki četvrti nikada ne ode u servis

Naime, istraživanje objavljeno na sajtu Reviews.com je pokazalo kako tek 36.1 odsto vlasnika na upaljenu signalnu lampicu reaguje odlaskom u servis na proveru vozila. I ne samo to, jer četvrtina ispitanika nikada ne ode u servis da proveri uzrok aktiviranja signalne lampice, a udeo onih koji čekaju do godinu dana pre nego što odu u servis je neznatno bolji. Naime, u prvih godinu dana u servis ode njih 29.6 odsto.

Jedino što je utešno u ovoj priči je činjenica da se ovo istraživanje odnosi na Ameriku i da obuhvata relativno mali broj ispitanika, njih 1239.

“Ne želim da znam šta ne valja. Verovatno se radi o kvaru čiju popravku trenutno ne mogu da priuštim”, jedno je od objašnjenja koja su dobili autori studije od anonimnog učesnika.

Pexels/ Andrea Piacquadio

Međutim, ako želite da uštedite, neretko je bolje odmah proveriti šta je s automobilom. Postoje servisi koji će vam besplatno spojiti auto na dijagnostiku ili uz minimalnu naknadu, te bez obaveze popravke.

Jer ako ste među onih 9.2 odsto ispitanika koji čekaju da se nešto ozbiljno dogodi na autu pre servisa, neće biti dobro. U tom slučaju popravka će biti izuzetno skupa.

Večita dilema, ko je savesniji – muškarci ili žene?

Muška sklonost tehnici ovde je mač sa dve oštrice. Oni su ti koji će dvostruko češće odmahnuti rukom i zaključiti da servis još nije potreban. Žene su daleko savesnije, pokazuje ova studija, i to posebno ako su starije od 45. Naime, gotovo pola ispitanica starijih od 45 godina odmah po aktiviranju signalne lampice ide u servis.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike