Zapadni mediji uporedili snagu predsedničkih limuzina – Putinovog „Aurusa” i Bajdenove „Zveri”

20.06.2021

09:50 >> 08:25

0

Neverovatne performanse imaju automobili šefova najmoćnijih država

Zapadni mediji uporedili snagu predsedničkih limuzina – Putinovog „Aurusa” i Bajdenove „Zveri”
Copyright Twitter/ auto.hindustantimes.com

Na samit u Ženevi predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden stigli su svaki sa svojom pratnjom u blindiranim i neprobojnim limuzinama „aurus“ i „kadilak“, opremljenim tajnim uređajima. Britanski tabloid „Daily Mail pokušao je da utvrdi koji je automobil moćniji.

– Predsednik SAD stigao je u svom „kadilaku“ pod imenom „Zver“ koji vredi 1,5 miliona dolara i može se pohvaliti kamerama za noćno posmatranje, topovima sa suzavcem i oklopom debelim 20 centimetara. Njegova vrata su teška kao kod aviona „boing 757“, a njegove gume ne mogu biti probijene. U unutrašnjosti „Zveri“ predsednik na raspolaganju ima ugrađen savremeni sistem za komunikaciju težak oko devet tona – ističe list.

Profimedia

Nabrajajući dodatke automobila američkog lidera, list navodi da je njegovo vozilo opremljeno bezbednosnim sistemom za dovod kiseonika i rezervom predsednikove krvi za slučaj vanredne situacije. „Zver” može da izdrži hemijski i biološki napad, kao i pucnjeve i eksplozije, a za njegovu šasiju se kaže da je neuništiva. Navodi se da su mu prozori debeli 7,6 centimetara, a kombinovani oklop od čelika i keramike ima debljinu od 20 centimetara.

– U zadnjem delu vozila šef Bele kuće je sa društvom koje može da broji do četiri putnika odvojen od vozača staklenom pregradom. Predsednik SAD je jedini koji može pritiskom na dugme da spusti pregradu – navodi tabloid.

Na zadnjim sedištima postoji satelitski telefon sa direktnom vezom sa potpredsednicom Kamalom Haris i Pentagonom. A rezervoar sa gorivom je blindiran i pun specijalne pene koja sprečava eksploziju čak i u slučaju direktnog pogotka. Šasija automobila koju je proizveo „Dženeral motors” napravljena je od čelika, a karoserija je kombinacije čelika, aluminijuma, titanijuma i keramike.

– Ruski predsednik se takođe može pohvaliti jedinstvenom blindirnom limuzinom, u kojoj će, kako se tvrdi, putnici biti bezbedni čak i pod vodom – piše „DailyMail“. „Aurus senat“ namenjen za čelnike države ruskog automobilskog brenda klase deluks Državnog naučnog centra NAMI poseduje motor V8 od 4,4 litre sa 598 konjskih snaga.

„Senat” ruskog predsednika je dug 6,6 metara, težak 6,5 tona, opremljen hibridnom vučom i automatskim menjačem sa 9 brzina, sa pogonom na sva četiri točka.

Aurus

– Navodi se da NAMI radi na još moćnijem modelu koji će imati motor V-12 od 6,6 litara sa 857 konjskih snaga. Model „senat“ za širu javnost, čiji spoljni izgled je očigledno inspirisan britanskim sedanom „rols-rojs“, proizvodi kompanija sa velikim udelom državnog vlasništva. Kupca će on koštati 18 miliona rubalja odnosno 245.000 dolara – navodi se u članku.

U njemu je ističe da je „model za Putina znatno skuplji, s obzirom na sve dodatke i sredstva bezbednosti”, ali da se o njemu malo zna.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike