Nikud bez flašice s vodom: Žedni vozači podjednako opasni kao i pijani

30.06.2021

09:45 >> 11:29

0

Možda vam zvuči preterano, ali nauka potvrđuje ovu tezu

Nikud bez flašice s vodom: Žedni vozači podjednako opasni kao i pijani
Copyright Profimedia

Dok je svima dobro poznato koliko je opasno, a i kažnjivo, voziti pod dejstvom alkohola, žedne vozače, barem zasada, ne isključuju iz saobraćaja.

Efekti alkohola na kognitivne funkcije dobro su poznati, a nova studija sugeriše na to šta se dešava s našim mozgom i telom kada smo žedni.

I koliko god taj zaključak izgledao preteran, nauka ga podržava. Britanski “Leasing Options” prikupio je raznovrsne podatke o dehidraciji, od toga koliko vode prosečna osoba unese u organizam do brzine dehidracije.

Ukratko, izveštaj navodi da bi čovek trebalo da popije približno dva litra vode svakog dana, dok u Velikoj Britaniji prosečna osoba potroši samo malo više od 1,2 litra.

Brojevi variraju kada je reč o ljudima u drugim delovima sveta, ali opšti konsenzus je da bi odrastao čovek trebalo da popije bar dva litra vode dnevno kako bi bio dovoljno hidriran.

Profimedia

“Science Direct” tvrdi da čak i malo dehidrirana osoba gubi mentalni fokus u dovoljnoj meri da može da napravi brojne vozačke greške.

Da bi došli do ovog zaključka, sprovedeno je istraživanje na 11 odraslih muškaraca koji su koristili simulator vožnje kako bi imitirali realne uslove.

Svaka osoba je učestvovala u tri sesije vožnje, a prva je bila sesija upoznavanja kako bi se navikli na podešavanja.

Tokom preostalih sesija nadzirani su vozači na dvosatnom “putovanju” – jednom kada su hidrirani, a drugi put kada su žedni. Senzori su pratili aktivnost mozga dok su kamere nadgledale vozače. Incidenti za koje se smatra da su povezani sa umorom isključeni su iz studije.

Rezultati su pokazali da su dehidrirani vozači činili više grešaka u “vožnji”, kao što su krivudanje saobraćajnom trakom ili kasno kočenje, a slučajevi su bili slični po učestalosti kao kod osoba pod dejstvom alkohola.

Pexels

Svakako treba napomenuti da bi ovako mala veličina uzorka studije mogla biti ograničavajući faktor u zaključku. Takođe, studija je otkrila porast manjih grešaka čak i kod dobro hidriranih osoba kako je simulacija napredovala, mada je učestalost bila manja u poređenju sa žednim vozačima.

U svakom slučaju dobro je poznato da dehidracija utiče na proces razmišljanja, raspoloženje i zdravlje osobe, tako da naročito tokom ovih vrelih dana treba unositi dovoljno tečnosti u organizam – bez obzira na to da li ste za volanom ili ne, prenosi b92.net.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike