SUV „Audi E-Tron“ ima veoma čudne bočne retrovizore

07.10.2020

09:11 >> 14:21

0

Zapravo umesto njih ima kamere

SUV „Audi E-Tron“ ima veoma čudne bočne retrovizore
Copyright Audi Srbija

Nov električni „Audijev“ SUV može označiti novu eru, budući da će na mestu bočnih retrovizora imati kamere.

„Audi E-Tron“ ne samo da označava prvi čisto električni SUV model ove marke automobila, već je i prvi putnički automobil u Australiji koji ima kamere umesto bočnih ogledala. Neobična tehnologija, nazvana „Audi virtuelna spoljna ogledala“ (Audi virtual exterior mirrors), nije obavezna za model E-Tron, ali standardna je za modele prvog izdanja. Poznati spoljni bočni retrovizori zamenjeni su integrisanom malom kamerom koja digitalno projektuje informacije u kabinu preko ekrana od 7.0 inča smešten u uglu vrata, tik ispod pozicije bočnog retrovizora.
Ideja je ponuditi bolju aerodinamiku i smanjiti buku vetra i aerodinamičkog otpora – što inače čuva i bateriju – kao i poboljšanje vidljivosti pri slabijem osvetljenju. Ali, kao što je urednik portala „CarAdvice“ Trent Nikolić napisao u svom osvrtu na „E-Tron“, navikavanje na to moglo bi da potraje.

Printscreen: Audi

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: „Ferari“ lansira unikatnu verziju „812 Superfast“ za misterioznog kupca

„U početku sam primetio da gledam tamo gde je retrovizor uvek bio kada bih promenio traku, ali brzo se naviknete. Rezolucija slike je odlična“, napisao je Nikolić.

Prema rečima Šona Klirija iz „Audija Australija“, tehnologija se već pokazala „veoma popularnom“ na drugim tržištima, ali ne planira se njeno širenje na neelektrični deo „Audijevog“ asortimana. „U ovoj fazi razvili smo ga za jedinstvene zahteve potpuno električnog vozila kao što je E-Tron“, rekao je gospodin Kliri. Iako je „Audijev“ novi električni terenac sigurno prvi putnički automobil u Australiji koji nudi neobičnu postavku bočnih retrovizora, ovo nije prvi put da vidimo ovu tehnologiju na drumovima. Ta mogućnost je zapravo debitovala kao opcija na kamionu „Mercedes-Benz Actros“ početkom ove godine, dok je „Mercedes“ tehnologiju nazvao „MirrorCam“. Od tada je „Mercedes“ polovini kupaca nudio ovu opciju za 3.000 dolara.

ČITAJTE I OVO: Najveća Rolls Royce flota se nalazi u njihovom vlasništvu

„Imamo nekoliko oduševljenih kupaca koji to jednostavno vole, a imamo i ljude koji su to probali u demo kamionu i odlučili da ipak žele da se pridržavaju onoga što znaj, pa su i naručili ‘Actros’ sa redovnim retrovizorima. Drago nam je što možemo da ponudimo kupcima da biraju“, rekao je Džejms Stanford, šef odnosa s javnošću „Dajmlerove“ divizije za kamione i autobuse.

Audi Srbija

„Postoje dve ključne prednosti ‘MirrorCama’. Jedna je povećana preglednost. Retrovizori za kamione su prirodno veliki, tako da mogu blokirati vidljivost na raskrsnicama… ‘MirrorCam’ otvara vidno polje“, objasnio je gospodin Stanford.

„Audi“ i „Mercedes“ su možda prvi isprobali kamere kao bočne retrovizore, ali osećaj da sigurno neće biti poslednji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike