Mnogi vozači imaju ovu lošu naviku, a ona je smrt za motor automobila: Odmah prekinite ovo da radite

05.12.2022

10:14

1

Autor: Z.A.S.

Tokom vožnje na kratkoj relaciji, motor ne uspeva da dostigne radnu temperaturu

Mnogi vozači imaju ovu lošu naviku, a ona je smrt za motor automobila: Odmah prekinite ovo da radite
Vožnja automobila - Copyright Pexels

Mnogi vozači izuzetno vode brigu o održavanju svog automobila, ali nekim svojim navikama nesvesno oštećuju vozilo.

Vožnja na kratkim destinacijama jedna je od tih navika. Mnogi, koji su se odvikli od pešačenja, kolima odlaze čak i do prodavnice ili trafike, kako bi obavili neki sitniji posao, ili kupovinu.

Upravo je to ono što može skupo da nas košta, jer ovakve vožnje ni najmanje ne prijaju motoru automobila.

Motor, tokom prelaska kratkih destinacija od stotinak metara, ne dostiže radnu temperaturu, a to može da dovede do ozbiljnijih kvarova.

Za to vreme, vlaga ne stiže da ispari, i meša se sa uljem, a stvaraju se i naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim delovima motora. Posledice mogu biti različite. Posle nekog vremena može se stvoriti skrama na poklopcu za dolivanje ulja. Tada ulje ozbiljno počinje da gubi svoja mazivna svojstva i treba ga hitno zameniti.

Pexels
 

Prilikom vožnji na kratkim destinacijama takođe može da dođe do mešanja ulja i goriva, i u tom slučaju dolazi do promena na ulju koje se mogu videti čak i golim okom. Da biste otkrili da li je sve u redu možete da omirišete šipku za merenje. Ukoliko ne osetite miris goriva, sve je u redu.

Pexels
 

Ako imate indikator, poželjno je da tokom vožnje pratite temperaturu motora. Iz motora koji dostigne radnu temperaturu, kondenzacija isparava, međutim, u vozilima koja se voze na kratkim relacijama to se neće desiti, i u njima će se vremenom akumulirati sve veća količina vode i goriva u karteru. Ulje zbog toga gubi svoja svojstva i nije u stanju da ispuni svoju funkciju, što dovodi do oštećenja motora, pa čak i do ozbiljnih problema.

Pexels
 

Rešenje je, naravno, jednostavno. Kada god sledeći put pomislite da se „odbacite“ kolima do prodavnice ili trafike, bolje se opredelite da tamo odete peške. Zdravije je - kako za vas, tako i za vaš automobil. Takođe, poželjno je i redovno vršiti kontrolu ulja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike