Haker otkrio čemu služi kamera u „Teslinim" električnim automobilima

12.10.2020

07:17 >> 17:49

0

Autor: Z. A.

Iako je Ilon Mask tvrdio drugačije

Haker otkrio čemu služi kamera u „Teslinim" električnim automobilima
Copyright Pixabay

Mada je Ilon Mask tvrdio kako je kamera ugrađena u retrovizor novih modela „Teslinih“ električnih automobila namenjena za buduće taksi-robote, jedan haker je otkrio da ona u stvari nadgleda ponašanje vozača, piše RTS.

Izvršni direktor „Tesle” Ilon Mask tvrdio je da će kamera služiti kako bi se sprečilo vandalističko ponašanje u budućim samovozećim taksi vozilima, međutim, čini se da najnovije otkriće jednog hakera pokazuje da joj je namena, u stvari, da prati ponašanje vozača tokom vožnje.

Haker, poznat kao „zeleni“, otkrio je niz ključnih reči u softveru električnog automobila, koje upućuju na to da kamera registruje ponašanje vozača u trenucima koji prethode udesu kako bi se pomoću tih snimaka utvrdio uzrok nesreće. Ključne reči na koje softver u kameri reaguje su: „zaslepljen“, „zatvorene oči“, „koristi telefon“ i „spuštena glava“.

ČITAJTE I: Verovali ili ne, stara i pocepana sedišta ovog „ševroleta“ koštaju 90.000 dolara?!

Kamera u retrovizoru dolazi uz svaki novi model „tesla 3“ i „tesla Y“, mada, kada su prvi put ugrađene pre tri godine, iz kompanije su obavestili kupce da će one biti neaktivne do budućeg ažuriranja softvera.

U aprilu je jedan korisnik Twitter-a u svojoj objavi nagađao kako će se kamere koristiti u „taksi-robotima“ kako bi se sprečilo da putnici ne oštete automobil, s obzirom na to da nema vozača.

„Ako vam unište automobil, to će zabeležiti kamera i oni će morati da plate štetu, a možda i da krivično odgovaraju“, napisao je na svom nalogu na Twitter-u Mari Ti.

A Mask mu je odgovorio: „Tačno“.

Kada su kamere konačno prvi put aktivirane pre nekoliko meseci, iz „Tesle“ su vlasnicima njihovih automobila rekli da će biti korišćene u istraživačke svrhe.

U poruci kojom se od vlasnika traži saglasnost za aktiviranje kamera, proizvođač električnih automobila tvrdi da će im ona pomoći da njihova vozila postanu još bezbednija u budućnosti.

„Ukoliko omogućite snimanje, ‘Tesla’ će automatski snimiti fotografije i kratak video-snimak neposredno pre sudara ili nebezbedne situacije kako bi pomogao inženjerima da razviju poboljšane bezbednosne funkcije“, stoji u poruci.

ČITAJTE I: Kinezi iskopirali klasike, prodavaće ih kao nove oldtajmere

Iz kompanije nisu komentarisali ovo najnovije otkriće i pored toga što su ovo hakersko otkriće ostali proizvođači električnih automobila pozdravili.

Fred Lamber, glavni urednik portala posvećenog električnim vozilima Elektrek, tvrdi da je srećan što „Tesla“ konačno razvija bolji sistem nadzora vozača.

„To je po meni jedna od najvećih slabosti ‘Teslinog’ autopilota“, napisao je Lamber.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike