Osigurači u automobilima su višestruko dragoceni, vodite računa o njima i redovno ih proveravajte

22.09.2022

14:01

0

Autor: D. R.

Čuvari vozila, koji na vreme upozoravaju na problem

Osigurači u automobilima su višestruko dragoceni, vodite računa o njima i redovno ih proveravajte
profimedia-0006461726 - Copyright Profimedia

Kao što znamo električni potrošači u vozilu napajaju se preko osigurača, a kada dođe do preopterećenja strujnog kola ili neispravnosti, osigurač će "pregoreti" i otvoriti strujno kolo kako dalje preopterećenje ne bi moglo da ošteti strujni kolo i prouzrokuje požar.

U automobilima je sve više elektronike, pa tako i više podeljenih strujnih kola, a time i osigurača koji mogu biti u razvodnim kutijama razmešteni svuda po vozilu. Ugrađene su i različite veličine osigurača prema dimenzijama i energiji u amperima.

Topljivi osigurači se sastoje od metalne limene premosnice određenog preseka od specifičnog materijala sa određenim električnim otporom i limitiranim protokom struje u odnosu na vodiče tog strujnog kola kako bi ciljano bili najslabija karika u tom spoju koja će očekivano prva popustiti (istopiti se) ako dođe do preopterećenja strujnog kola.

Profimedia
 

Postoje različite izrade kućišta i veličine osigurača zavisno od marke vozila i nisu svi univerzalni i dostupni uz redovnu opremu vozila. Kada se rastope vrlo je važno uvek ih zameniti osiguračem iste snage ili manje ako drugačije trenutno nemamo, ali nikako veće snage od one koju je specificirao proizvođač vozila (u amperima) kako biste izbegli rizik pregrevanje električne mreže (opasnost od požara). Važno je napomenuti – popravljanje osigurača je radnja koju proizvođač vozila ne odobrava.

Sve kutije sa osiguračima skicirane su u priručniku vozila sa njihovom pozicijom u odnosu na vozilo. Kutije mogu biti ispod upravljača u motornom prostoru ili prtljažniku i na još puno drugih pozicija, ako je vozilo opremljeno brojnim električnim uređajima. Kada neki od uređaja u automobilu ne rade, poput svetala, sirene, podizača prozora, dobro bi bilo proveriti osigurače jer su možda upravo oni pregoreli.

Profimedia
 

Možete u vozilu uvek imati kutijicu sa osiguračima i pincetu s kojom ćete ih najlakše izvući iz ležišta i prekontrolisati kroz prozirnu plastiku.

Preporuka je da prethodno fotografišete kutiju osigurača kako bi izvađeni osigurač tačno vratili s mesta iz kog je izvučen.

Ako novi osigurač pregoreva na istoj poziciji, iz nepoznatih razloga, preporuka je ne pojačavati osigurač već kontaktirati tehničko osoblje servisa koje održava vaše vozilo i posavetovati se. Retko se događa da je osigurač pregoreo, a da ne postoji ozbiljniji uzrk.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike