Sledeće godine u automobile dolazi prvi sistem upravljanja pomoću džojstika

27.06.2022

09:18

0

Autor: Z. A.

Revolucija će olakšati i vožnju i život nekom ljudima, a pritom je zabavno

Sledeće godine u automobile dolazi prvi sistem upravljanja pomoću džojstika
pexels-tima-miroshnichenko-6498307 - Copyright Pexels

Nemački dobavljač Schaeffler-Paravan od sledeće godine želi da pokrene upravljanje automobilima pomoću džojstika umesto upravljača.

Nemačka firma pokreće testiranje sistema by-wire, pomoću džojstika, u sportskim automobilima i drumskim vozilima. Kontrole funkcionišu kao u kompjuterskoj igrici: levo je levo, desno je desno, napred je gas, a kočnice unazad, navodi Revija HAK.

Ukoliko ste se pitali kako to da još niko nije kreirao automobil kojim se upravalja uz pomoć džojstika, uskoro će doći i taj dan. Naime, Paravanovo upravljanje džojstikom smatra se revolucionarnim i on je kao investitor u ovaj projekat ušao sa Schaefflerom i sada zajednički pokušavaju da komercijalizuju sistem 2023. godine.

Sistem može čak i naknadno da se ugradi. Prednosti su velike jer nema više udaraca koji se prenose preko upravljača kada vozite preko rupa, upravljanje više ne troši snagu, a rad sistema aktivne bezbednosti je olakšan jer volan više ne mora da se pomera prilikom korigovanja smera vožnje.

Paravan ima ogromno iskustvo u razvoju kontrolnih sistema za osobe sa invaliditetom, a zajednička kompanija objavljuje da je po pitanju razvoja tri godine ispred konkurencije. Očekuje se da će od ovog sistema najviše koristi imati upravo osobe s invaliditeom.

Schaeffler-Paravan
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike