Zaštitite svoj automobil od polena: Nekoliko stvari je potrebno da uradite

23.05.2022

09:19

0

Ne potcenjujte rizik, jer, zbog kijanja, očas posla može da dođe do saobraćajnog udesa

Zaštitite svoj automobil od polena: Nekoliko stvari je potrebno da uradite
Vožnja, kijanje 2 - Copyright Profimedia

Sezona je alergija i mnogi su, nažalost, već imali prve napade polenske groznice usled cvetanja breze i drugog drveća.

Kijanje je samo jedan od odgovora tela na povećanje polena, međutim, vozači nikako ne bi trebalo da potcenjuju rizik jer bi napad kijanja mogao da dovede do saobraćajne nesreće.

Kijanje, naravno, može da vas ometa u vožnji, a prema Ahmedu Leseeu iz nemačkog "TÜV-a", vozači mogu da spreče ulazak polena u svoj automobil.

Kada kijate - vozite zatvorenih očiju pa i to povećava opasnost u saobraćaju. Evo saveta: redovno menjajte filtre klimatizacijskog ili ventilacijskog sistema, zatvorite prozore i postavite način recirkulacije na klima uređaju.

Takođe, ne parkirajte pod drvećem koje daje puno polena, redovno menjajte polenski filter u automobilu (na primer na svakih 15.000 kilometara), redovno čistite unutrašnjost automobila kako biste uklonili alergene i nosite sunčane naočare tokom vožnje.

Profimedia
 

Čistite unutrašnjost usisavačem što češće. Automobili opremljeni kožnim sedištima su mnogo povoljniji za alergičare jer se na koži alergeni ne zadražvaju kao na tkanini - odnosno kožu je mnogo lakše obrisati krpicom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike